Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Μωρα, ερευνα, καραοκε και κανονες.


Σημερα απανταμε στο ερωτημα:

Ειναι οι ιαπωνικες οικογενειές καταπιεστικές;

Fujita Noriko 30 χρονων, τον τελευταιο καιρο ψαχνει σπιτι να αγορασει… και εχει ενα μυστικο…

Δ: Ειχαμε συναντηθει στο konbini (convinience store) την προηγουμενη εβδομαδα. Δεν ησουν πολυ χαρουμενη. Συνεβη κατι;
Ν: Ναι οντως ετσι ειναι. Τον τελευταιο καιρο δεν εχω πολλη ενεργεια.. Ειμαι εγκυος.
Δ: Ω! Μπραβο! Συγχαρητηρια! Πρεπει να εισαι πολυ χαρουμενη.
Ν: Ναι, αλλα ακομα δεν εχω συνηθισει την ιδεα. Σκεφτομαι και τι θα γινει με την δουλεια και αγχωνομαι. Πρεπει να τελειωσω τα πειραματα πριν γεννηθει το μωρο.
Δ: Νομιζω πρεπει να επικεντρωθεις στα χαρουμενα πραγματα τωρα και να αφησεις το αγχος για μετα.
Ν: Ναι, δικιο εχεις αλλα ετσι ειμαι… Επειδη μεχρι τον τεταρτο μηνα υπαρχουν πιθανοτητες για αποβολη δεν το εχω πει σε κανεναν στο πανεπιστημιο, θελω να ειμαι σιγουρη πριν το πω.
Δ: Οκ, καταλαβα, δεν θα πω τιποτα. Ωραια λοιπον σημερα θα μιλησουμε για τις ιαπωνικες οικογενειες! Θελω να μου πεις πως ηταν η οικογενεια σου οταν ησουν ακομα μαθητρια.
Ν: Χμμ, τι ακριβως θες να μαθεις;
Δ: Ηταν αυστηρη οικογενεια; Ειχατε πολλους κανονες; Τετοια πραγματα.
Ν: Δεν θα ελεγα οτι ειχαμε πολλους κανονες. Για παραδειγμα μετα το σχολιο θα επρεπε να γυρισω σπιτι μεχρι τις 6 το απογευμα (παρενθεση: το σχολειο τελειωνει γυρω στις 3). Επισης η μητερα μου δεν επετρεπε video games στο σπιτι. Εμενα δεν μου αρεσαν ετσι και αλλιως οποτε δεν με πειραζε αλλα ο αδερφος μου ηθελε και μερικες φορες ειχαν τσακωθει για αυτο το θεμα. Τωρα που το σκεφτομαι η μητερα μου ηταν αυστηρη αλλα τελικα καλο μας εκανε.
Δ: Ηταν πολυ αυστηρη; Την ενιωθες κοντα σου; Μπορουσατε να μιλησετε για τα παντα;
Ν: Τοσο κοντα οσο φιλη, δεν θα το ελεγα. Αν ειχα καποιο σοβαρο προβλημα παντως το συζητουσα μαζι της.
Δ: Ειχα την εντυπωση πως οι ιαπωνικες οικογενειες εχουν καπως χαλαρους δεσμους και οτι δεν υπαρχει ουσιαστικη επικοινωνια μεταξυ τους αφου ολοι γυρνανε αργα το βραδυ σπιτι.
Ν: Στην δικια μου περιπτωση, η μητερα μου δεν δουλευε, φροντιζε το σπιτι και ο πατερας μου ηταν Χ (δεν ξερω ποια ειναι η καταλληλη λεξη: ο μπαμπας της ελεγχε εξετασεις π.χ. ακτινογραφιες κτλ…γιατρος;) και γυρναγε σπιτι κατα τις 8. Οποτε σχεδον παντα τρωγαμε μαζι. Δεν ξερω κατα ποσο ισχυει αυτο τωρα…
Δ: Ναι τωρα εχω την εντυπωση πως τα παιδια παραειναι ελευθερα, οι γονεις ειτε δεν εχουν την ορεξη να τα πειθαρχησουν ειτε δεν μπορουν. Για παραδειγμα μου φανηκε πολυ περιεργο το οτι πολλοι μαθητες μετα το σχολειο αντι να πανε σπιτι πανε για καραοκε ακομα και τις καθημερινες.
Ν: Ναι αυτο συμβαινει αλλα δεν ειναι ο κανονας. Νομιζω πως υπαρχουν πολλοι ανωριμοι γονεις σημερα.
Δ: Εσυ πως θελεις να μεγαλωσεις το παιδι σου;
Ν: Δυσκολη ερωτηση…Εχω ακουσει απο μεγαλυτερες συναδελφους οτι ειναι πολυ δυσκολο να συνδυασεις αυτην την δουλεια με το να μεγαλωνεις ενα παιδι. Ισως το παιδι δεν ειναι και τοσο χαρουμενο. Θελω να συνεχισω την ερευνα, να διαβασω πιο πολυ να συνεχισω αυτο που κανω. Αυτο ενδεχομενως να ειναι κακο για το παιδι μου.
Δ: Οκ, τελευταια ερωτηση. Στην ελλαδα υπαρχουν παρα πολλοι γονεις που πιεζουν τα παιδια τους να σπουδασουν κατι το οποιο αρεσει σε εκεινους οπως γιατρος, δικηγορος και πολιτικος μηχανικος. Στην δικη σου περιπτωση οι γονεις σου σε πιεσαν να γινεις γιατρος;
Ν: Α, και στην Ιαπωνια υπαρχουν τετοιοι γονεις αλλα δεν ειναι πολλοι. Οχι, οι γονεις μου δεν με πιεσαν να γινω γιατρος. Το αντιθετο θα ελεγα. Η μητερα μου ελεγε οταν ειναι δυσκολο για μια γυναικα να γινει γιατρος και οτι καλυτερο θα ηταν να βρω κατι αλλο να κανω.

Τα συμπερασματα μου:
Η ιαπωνικες οικογενειες στο παρελθον ηταν πιο παραδοσιακες, η μητερες ηταν συνηθως στο σπιτι και δουλευε μονο ο πατερας. Σημερα που δουλευουν και οι δυο τα πραγματα ειναι καπως πιο χαλαρα στις σχεσεις της οικογενειας.
Γενικα οι γονεις δεν πιεζουν τα παιδια, ουτε υπαρχουν τοσο πολλοι κανονες. Μαλλον επειδη οι γονεις δεν εχουν την διαθεση και την ενεργεια να τους επιβαλουν. (οι βασικοι κανονες υπαρχουν αλλα μεχρι εκει).
Εκτος απο την κυρια Fujita και με τους αλλους γιατρους που μιλησα, κανεναν δεν τον πιεσαν οι γονεις του να γινει γιατρος. Ειδικα ο κυριος Tanei μου ειπε πως αποφασισε να γινει γιατρος επειδη οταν ηταν παιδι ειχε κανει εγχειρηση στο συκωτι με αποτελεσμα να μεινει 3 μηνες στο νοσοκομειο και ετσι αποφασισε να γινει γιατρος.
Τελος να πω οτι ψιλοαπογοητευτηκα με την κυρια Fujita που αντι να πεταει στα συννεφα, εχει αποφασισει απο τωρα οτι θα δουλευει πολυ και το παιδι της ισως και να δυστυχησει….Νορικο συνελθε!

4 σχόλια:

  1. Θυμάμαι παλιά που διάβαζα ότι οι Ιάπωνες συνήθως γνωρίζουν το έτερον ήμισυ στο γραφείο, κρατούν τη σχέση τους κρυφή και, όταν αποφασίσουν να παντρευτούν, η γυναίκα παραιτείται γιατί δεν πρέπει να εργάζονται και οι δύο στην ίδια εταιρεία! Μετά τον γάμο, η γυναίκα μένει στο σπίτι και ασχολείται με τα παιδιά και ο άντρας δουλεύει νυχθημερόν για να τα φέρουν βόλτα (συχνά έρχεται και καμιά γιαγιά να μείνει μαζί).
    Με την χαλάρωση των παραδοσιακών θεσμών είναι φυσικό να θέλουν οι γυναίκες να διεκδικήσουν τη θέση τους στην ιαπωνική επαγγελματική ζωή. Αυτό εξηγεί τη θέση της Νορίκο; (δεν λέω να την δεχτούμε, απλώς να την καταλάβουμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γενικά υπάρχει ακόμα η τάση οι γυναίκες να παραιτούνται μετά το γάμο (λιγότερο) ή όταν μένουν έγκυες (κατά κόρον), αλλά κυρίως αυτό ισχύει για γυναίκες που εργάζονται σε μεγάλες εταιρίες. Δεν έχει μόνο να κάνει με εταιρικούς κανόνες, καθώς πολλές γυναίκες θεωρούν ότι το οφείλουν στα παιδιά τους να μείνουν σπίτι και να τα μεγαλώσουν. Οι λεγόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες πάντως σπάνια ακολουθούν αυτή τη διαδρομή, οπότε δε μου κάνει εντύπωση η επιλογή της κυρίας Νορίκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. la koumbara, αυτο το κουφο με την παραιτηση δεν το ηξερα!!

    μαρια, με τους ανθρωπους που μιλησα καταλαβα οτι μπορουν να παρουν αδεια μεχρι και ενα χρονο απο την δουλεια τους σε περιπτωση εγκυμοσυνης. δεν μου ειπαν κατι για παραιτηση. ισως ειναι κατι ατυπο.

    το σχολιο που ηθελα να κανω για την Νορικο ειναι το εξης.
    μου φαινεται πως απο τωρα εχει αποφασισει για την δυστυχια του παιδιου της (με την απουσια της απο το σπιτι) αντι να σκεφτεται ποσο χαρουμενη μητερα θα γινει, σκεφτοταν πως θα προχωρησει την ερευνα της. ισως ειμαι μικρος ακομα και να μην τα πολυκαταλαβαινω τα περι εγκυμοσυνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Δημήτρη
    Ούτε εγώ πολυκαταλαβαίνω τα περί εγκυμοσύνης - μην αναζήτάς το αδύνατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...