Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Studio Ghibli


To to ro Totoro To to ro Totoro



Καλημερα και καλο μηνα (στην ιαπωνια δεν λενε καλο μηνα, καλη εβδομαδα κτλ).
Ειμαι στο Τοκυο απο την Τριτη για ενα συνεδριο (ALMA-SUBARU workshop... τρελο κεφι) γιαυτο εχω καθυστερησει την επομενη ‘συνετευξη’. Ειμαι ο μονος που ηρθα απο το εργαστηριο και δεν νομιζω οτι ειναι πολυ καλη ιδεα να πιασω εναν ασχετο αστρονομο και να τον ρωταω για τις φεμινιστριες π.χ. στην ιαπωνια απο βδομαδα λοιπον η συνεχεια!

Στα του Τοκυο τωρα. Προς ολους τους αρχιτεκτονες: το Τοκυο θα πρεπει να γινει ο νουμερο 1 προορισμος σας. Η πολη μοιαζει με ενα τεραστιο αρχιτεκτονικο εργαστηριο.

Επειδη τα βασικα στο Τοκυο τα ειχα ηδη κανει αυτην την φορα αποφασισα να παω σε ενα μερος πιο δευτερευον. Το μουσειο Ghibli. Αν ειστε ενας απο τους πεφωτισμενους και εχετε δει περα απο τις μετριοτατες ταινιες τυπου Disney τοτε θα εχετε ξανακουσει το ονομα Studio Ghibli. Αν το ονομα δεν σας λεει κατι, τοτε ισως οι ταινιες τους σας πουν: Spirited Away, My neighbor Totoro (νομιζω ειναι οι πιο διασημες ταινιες τους αλλα ολες ειναι πραγματικα διαμαντια).

Για να επισκεφτει κανεις το μουσειο πρεπει να ακολουθησει μια λιγο διαφορετικη διαδικασια απο το συνηθισμενο. Το μουσειο δεχεται συγκεκριμενο αριθμο επισκεπτων καθε μερα, σε καθορισμενες επισκεψεις (ανα 2 ωρες). Απο οτι διαβασα ο ιδιοκτητης, για να μπορεσουν ολοι να ευχαριστηθουν το μουσειο οπως πρεπει, ηθελε να μην ειναι γεματο. Βαζοντας ενα οριο στον αριθμο των επισκεπτων η επισκεψη γινεται πιο χαλαρη. Επισης, στο μουσειο δεν πωλουνται εισητηρια. Οι ενδιαφερομενοι πρεπει να πανε στα convinience stores της αλυσιδας Lawson και να κανουν ηλεκτρονικη κρατηση απο τα ειδικα μηχανηματα επιλεγοντας την ημερα και την ωρα της επισκεψης τους. (Υπαρχει τετοιο καταστημα 20μετρα απο το μουσειο αλλα δεν θα το συνιστουσα. Υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να ειναι κλεισμενα τα εισητηρια για την ωρα ή την ημερα που θελετε, ετσι μπορει να πατε αδικα μεχρι εκει. Αν ειστε στο Τοκυο φροντιστε να βγαλετε εισητηρια μια ή δυο μερες πριν). Στην περιτωση μου δεν ειχε εισητηρια για την ωρα που με βολευε και ετσι αναγκαστηκα να περιμενω 3 ωρες (κατι το οποιο ομως αποδειχτηκε μια πολυ καλη ευκαιρια να ανακαλυψω εναν πολυ ωραιο ζωολογικο κηπο πολυ κοντα στο μουσειο. Φωτο εδω) Αν μεινετε πολλες μερες στο Τοκυο και θελετε μια ανασα απο ολη αυτη την ενεργεια της πολης, το μουσειο ειναι οτι πρεπει, βρισκεται 30 λεπτα με το τρενο απο το κεντρο της πολης. Γυρω απο το μουσειο ειναι ενα μεγαλο παρκο και επιπλεον υπαρχει και ο ζωολογικος κηπος που εγραψα πιο πανω (αν και στο Τοκυο στο παρκο Ueno υπαρχει μεγαλυτερος).

Η ταλαιπωρια με το εισητηριο αξιζε τον κοπο οσο δεν μπορουσα να φανταστω. Οι κοπελες της υποδοχης φορουσαν ρουχα απλα που ειχα την εντυπωση οτι τα ειχα δει σε καποια ταινια τους. Με καλωσορισαν και μου εδωσαν ενα εισητηριο με 3 καρε (αληθινα καρε!) απο το φιλμ μιας απο τις ταινιες τους!!! Αυτο το εισητριο το χρησιμοποιεις για να μπεις στον κινηματογραφο του μουσειου οπου προβαλλονται ταινιες μικρου μηκους που μπορεις να τις δεις αποκλειστικα στο μουσειο. Εχτες η ταινια που ειδα ηταν το ‘Η Μαϊ και το γατακι-λεωφορειο’. Οσοι εχουν δει το Τοτορο θα θυμουνται το Γατο-λεωφορειο. Σε αυτην την ταινια η Μαϊ συναντα τον γιο του Γατο-λεωφορειου! Δεν θα πω κατι παραπανω για να ερθετε να δειτε την ταινια χεχεχε. Οι ταινιες του Studio Ghibli εχουν μια απιστευτη επιδραση. Ειναι τοσο γλυκες, αθωες, ομορφες. Καθ’ολη την διαρκεια της προβολης ειχα ενα τεραστιο χαμογελο στο προσωπο μου. (σημειωση η ταινια ειναι στα ιαπωνικα χωρις υποτιτλους αλλα τα λογια δεν εχουν σημασια σε τετοιες ταινιες).

Το μουσειο ειχε ως βασικο στοιχειο (ή αυτο που μου κεντρισε εμενα πιο πολυ το ενδιαφερον) τις τεχνικες animation. Ειχε διαφορες μηχανες και κατασκευες με τις οποιες μπορουσες να δεις μερικα απο τα τρικ που χρησιμοποιουν. Νομιζω αν εισαι 5 χρονων οι τεχνικες animation μαλλον δεν σου λενε τιποτα και ανυπομονεις να παιξεις με το γατο-λεωφορειο.



Αν σας αρεσουν οι ταινιες του Studio Ghibli η επισκεψη στο μουσειο ειναι απαραιτητη.

Tonari no to to ro Totoro!



7 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον ακούγεται!
    (Η διαδικασία με το εισιτήριο μου θύμισε λίγο την είσοδο στα αυτοκρατορικά ανάκτορα του Κυότο - μήπως το συνηθίζουν γενικότερα;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάω για να τους ευχαριστήσω για μια postcart πριν χρόνια! lol

    Αλλά δεν αναφέρεις την Ναυσικά! Κακώς ;P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι να καταφέρω να παω κάποια στιγμή στο Τόκυο.Το μουσείο θα είναι στις προτεραιότητες μου
    Καλημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εστω και με λιγες μερες καθυστερηση... (γυρισα στην βαση!)

    κουμπαρα, το συστημα αυτο ειναι γενικευμενο. εισητηρια για το θεατρο, συναυλιες κτλ μπορεις να τα αγορασεις κατευθειαν με αυτο το συστημα. βολικο!

    βορεα, δεν ανεφερα την Ναυσικα της κοιλαδας του Ανεμου (τι ονομα!) γιατι δεν ειναι τοσο γνωστη στην ελλαδα νομιζω και ειπα να γραψω τα πιο γνωστα εργα τους.

    κουκε 1, ευχαριστω :) καλη αρχη με το μπλογκ σας!

    Vam, για αυτους που αγαπανε την ιαπωνικη τεχνη των κινουμενων σχεδιων το μουσειο πρεπει να ειναι προτεραιοτητα. ελπιζω να πας συντομα. εγω βγηκα με ενα τεραστιο χαμογελο μετα την επισκεψη μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...