Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

συναυλία: Uchuu Sentai Noiz, για την προστασια της ειρήνης της Γης!

Την προηγουμενη εβδομαδα πηγα σε μια συναυλια ενος visual-kei συγκροτηματος. 
Visual-kei ειναι το ειδος της μουσικης(;) στην Ιαπωνια οπου το συγκροτημα χρησιμοποιουν εξωφρενικο styling (ειτε αυτο ειναι κοστουμια εποχης, ειτε ρουχα εμπνευσμενα απο τα ιαπωνικα anime) ως μερος του θεαματος που θελουν να προσφερουν. Οπως ειχα γραψει εδω πιο παλια, το visual-kei ειναι η Ιαπωνικη αντιληψη του glam/rock. 

Στην συναυλια των Uchuu Sentai Noiz (Διαστημικη Διμοιρια Noiz) βρεθηκα επειδη δεν μπορουσα να μην παω εστω και σε μια συναυλια visual-kei οσο θα ειμαι στην Ιαπωνια. Ειναι σαν καποιος να μενει στην Ελλαδα και να θελει να καταλαβει την χωρα καλυτερα και να μην παει ενα βραδυ στα μπουζουκια. 
Το θεμα ομως ειναι οτι το εν λογω συγκροτημα δεν ειναι το πρωτο ονομα στην μαρκιζα (ουτε το δευτερο). Οποτε ειναι σαν να ηθελες να πας για πρωτη φορα σε μπουζουκια και να πηγαινες σε καποια ξεχασμενη/πεταμενη τραγουδιστρια που εχουν μεινει να την ακουν οι καποτε σκληροπυρηνικοι της φανς. 

Η συναυλια εγινε σε εναν πολυ μικρο χωρο, οπου τελικα χωρεσαμε γυρω στα 200-300 ατομα. 
Χαμηλωνουν τα φωτα και ξεκινα η επικη μουσικη (δεν ημουν προετοιμασμενος για αυτο που θα ακολουθουσε). Και το συγκροτημα παρουσιαζεται στην σκηνη! (με ολοκληρο τελετουργικο, οχι φτηνοπραματα). Ας δουμε το βιντεο που ακολουθει:


με λιγα λογια, εμφανιζοταν ενας ενας πανω στη σκηνη εκανε το δικο του 'χορευτικο' και ακουγαμε απο τον εκφωνητη μια συντομη περιγραφη του καθενος. 

εν τω μεταξυ...το κοινο (ολοι, οταν λεμε ολοι ολοι!) ειχε ξεκινησει ηδη την δικια του χορογραφια. 

περα απο την αρχικη παρουσιαση του συγκροτηματος το κοινο ηξερε ακριβως σε πιο σημειο καθε τραγουδιου θα κανει καποια συγκεκριμενη κινηση. Απο headbanging, ξεφρενες περιστροφες ανακατευομενοι με το υπολοιπο πληθος, μεχρι πιανουμε τον διπλανο μας και γυριζουμε γυρω γυρω.... 
Πως πας στην εκκλησια τα χριστουγεννα και ολες οι γιαγιαδες ξερουν ποτε πρεπει να σηκωθουνε, ποτε πρεπει να πουνε καθε προσευχη κτλ. ε καπως ετσι. 
Εγω επειδη δεν ειχα ιδεα για ολα αυτα, με εσωζε καθε φορα η Barbara που ηταν φαν και ειχε παει σε αλλες 4 συναυλιες τους και ηξερε τι επρεπε να κανει. 

Σε ολη την διαρκεια της συναυλιας σκεφτομουν το εξης: Πως μαθαινει το κοινο την χορογραφια οταν βγαινει ενα νεο τραγουδι του συγκροτηματος; Ἠ μαλλον, ποιος ειναι αυτος που αποφασιζει ποια θα ειναι η χορογραφια του καθε τραγουδιου;
Η απορια λυθηκε προς το τελος της συναυλιας οπου ο τραγουδιστης απευθυνομενος στο κοινο ειπε: Σκεφτομαι οτι στο ταδε τραγουδι πρεπει να προσθεσουμε λιγο παραπανω κινηση για εσας, τι λετε να κανουμε αυτο οταν ξεκιναει το δευτερο κουπλε;
...
....αφου εξηγησε τι ηθελε να κανουμε, επρεπε να το δοκιμασουμε κιολας για να του πουμε αν ειναι αρκετα διασκεδαστικο και αν μας αρεσει για να αρχισουν να το κανουν απο την επομενη φορα! 

(ας τους δουμε λιγο και εκτος σκηνης)

ρωτωντας την Barbara εμαθα πως στα πιο διασημα visual-kei συγκροτηματα την χορογραφια την αποφασιζουν οι αρχηγοι των φαν κλαμπς και μαζευονται μετα ολοι οι φανς και κανουν προβες!!!!! μου ειπε: την πρωτη φορα που πηγα σε μια συναυλια ενος διασημου συγκροτηματος και δεν ηξερα την χορογραφια με κοιταγανε με μισο ματι!!!!! αχαχαχαχαχα

για τους πολυ γεναιους: εδω μπορειτε να κατεβασετε το τελευταιο τους CD δωρεαν!

και για το τελος (αν εχει απομεινει κανεις να διαβαζει αυτο το post) ενα τραγουδι τους:




10 σχόλια:

  1. Πολυ ενδιαφερον post!
    Το τραγουδι τους 90% electronica και 10% rock.
    Γενικα ο κοσμος εκει ακουει αρκετα electronica ή κανω λαθος;
    Καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχα πολυ καμενοι οι γιαπωνεζοι!

    (Ενημερωτικα τα κιτρινα γραμματα ειναι λιγο κουραστικα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ephemeron, αν ακουσεις και τα αλλα τους τραγουδια (ενταξει δεν περιμενω να το κανεις αχαχα) θα δεις οτι ειδικα οι συγκεκριμενοι εχουν λιγο απο ολα. rock, rockabily, electropop, ροκ-μπαλαντες κτλ κτλ.
    λιγο απο ολα για να τους ικανοποιουμε ολους!
    θα ελεγα οτι η ιαπωνια με εχει απογοητευσει στο ποσο αφανης ειναι η electronica εδω...περιμενα να μπορω να βρισκω πιο ευκολα ηλεκτρονικες συναυλιες (επιπεδου)

    ανωνυμε,
    ευχαριστω για το τιπ. θα ξαναδοκιμασψ αλλαγες παο δευτερα. υπομονη μεχρι τοτε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. tora teleutaia kapou diavasa k gnorisa tin visual-kei mousiki endiaferon fainetai k katholu vareth se sxesi me ta mpouzoukia tis elladas (k auto mallon giati den mou aresoun ta mpouzoukia)

    ps.mou arese polu to poz malli tou agoriou sto teleutaio clip!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω μείνει με ανοιχτό το στόμα. Δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε αλλά είναι απ τα πιο περίεργα μουσικά συγκροτήματα που έχω δει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μπροκολο,
    οντως το visual-kei καθε αλλο παρα βαρετο ειναι :)
    και με την μουσικη να βαρεθεις εχεις ολο το σοου να δεις (ε λιγο καραγκιοζιλικι αλλα δεν πειραζει)

    vam, αν ψαξεις για αλλα visual-kei συγκροτηματα δεν θα πιστευεις στα ματια σου. για παραδειγμα υπαρχει ενα συγκροτημα που αν θυμαμαι καλα το λενε Versailles και ντυνονται με φορεματα εμπνευσμενα απο την εποχη του Λουδοβικου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1ον...η μουσική παραμένει ακόμη ίδια με αυτή του mario όταν τον πρωτοείδαμε στη πρώτη κονσόλα nintendo.

    2ον. αυτό με τις χορογραφίες ισχύει και για τους Arashi? Τουλάχιστον μου λύθηκε η απορία γιατί οι χορογραφίες των συγκροτημάτων της Ιαπωνίας είναι τόσο καθυστερημένες και μπροστά τους τα Κορεάτικα συγκροτήματα μοιάζουν αιώνες μπροστά.

    3ον. την Σοφία μας που τραγουδάει στους Blood Stained Child γιατί δεν πήγες ακόμη να την δεις; Ξέρεις πολλές Ελληνίδες Θεσσαλονικιές να τραγουδάνε σε Ιαπωνικό συγκρότημα..(όχι δεν πληρώθηκα γι αυτή την έμμεση διαφήμιση)

    4ον..αυτοί υποτίθεται είναι μεγάλο συγκρότημα;

    5ον. γιατί σε αυτού του είδους συγκροτήματα οι άντρες περνάνε άνετα για γυναίκες ενώ οι γυναίκες περνάνε άνετα για άντρες;

    6ον. Το τηλεοπτικό σόου που έχουν οι Versailles το πήρε το μάτι σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημερα Δημητρη!
    Κία εδω!
    Προσπαθω να συλλάβω το ρόλο που εχει αυτη η μουσικη στην ιαπωνικη κοινωνια. Μ αρεσε ο παραλληλισμος που εκανες με τα μπουζουκια, αλλα μου δημιουργησε και μερικες αποριες.
    -Το κοινο ειναι μονο 20ρηδες; Ή βλεπεις και 50ρηδες;
    -Οι φαν πως ειναι ντυμενοι; Φορανε καποια ειδικα για την περισταση ρουχα; (οπως η στολή για τα μπουζουκια)
    -το ειδος ειναι τοσο μαζικό και εξαπλωμένο σε ολη τη χωρα οπως τα ελληνικα μπουζουκια;
    -θεωρείται 'χαμηλης ποιοτητας μουσικη' απο τους σοφιστικέ Ιαπωνες;

    Επισης, απο τον τροπο που μιλουσαν, χωρις να καταλαβαινω τι λένε, μου εδωσαν την εντυπωση οτι εχουν εναν τελειως δικο τους κώδικα επικοινωνιας. Θα μπορουσες να το παραληλλισεις αυτο το με τον κώδικα επικοινωνιας των μπουζουκιων; Το πως μιλαει μια λαικη τραγουδιστρια δε νομιζω οτι εχει μια διαφορετικη χροια απο το πως μιλαει ενας μέσος Ελληνας. Μερικές φορες ίσως να τείνει στο να βγάζει μια αφέλεια, μια αλεγρία χωρις αιτια, αλλα σε γενικες γραμμες εχουν πολλα κοινα στοιχεια. Νομιζω δηλαδη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. με μια μικρη καθυστερηση απανταω!

    erisabetsu, μαλλον δεν καταλαβες καλα, οταν λεω χορογραφιες εννοω τις συγχρονισμενες κινησεις που κανει το κοινο κατα την διαρκεια του τραγουδιου και οχι το ιδιο το συγκροτημα.
    επισης σου υποσχομαι οτι θα παω να την δω τη σοφια εχεις δικιο ειμαι αδικαιολογητος!
    αυτοι δεν ειναι μεγαλο συγκροτημα τους ξερουν 3 και ο κουκος.
    τελος, δεν ειχα ιδεα οτι οι βερσαιγ εχουν προγραμμα στην τηλεοραση! μηπως εκπεμπουν μονο στην περιοχη του τοκυο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κιου!!!! καλως ηρθες :)))

    το κοινο ηταν κυριως απο 25 μεχρι 30κατι το ματι μου πηρε μερικες ξεμπαρκες γυναικες που θα μπορουσαν να ηταν ανετα σπιτονοικοκυρες!

    οι φαν μπορει να μην φορανε στολη για μπουζουκια αλλα αρκετοι απο αυτους φορουσαν ιδια ρουχα με τα μελη του συγκροτηματος τα οποια τα φτιαχνουν μονοι τους. αν παρατηρησες τα μελη εχουν ο καθενας την στολη του ε, αυτες τις στολες αντιγραφουν οι φανς.
    κατα τα αλλα νορμαλ ρουχα.

    το ειδος αυτο ειναι εξαπλωμενο αλλα δεν θα το παραλληλιζα με την μπουζουκομανια. δεν νομιζω οτι υπαρχει κατι αντιστοιχο...χμμμ....

    και ναι θεωρειται χαμηλης ποιοτητας αχαχαχα.

    οσο για τον τροπο ομιλιας τους, και ειδικα κατα την διαρκεια της συναυλιας, μου εδωσαν την εντυπωση ατομων που ξερουν να μιλανε βασικα ιαπωνικα (με πολυ χιουμορ ομως :) αχαχα. δηλαδη το επιπεδο (σε αριθμο λεξεων) μπορει να ειναι το ιδιο με μιας μπουζουκσους αλλα το περιεχομενο ειναι σαφως καλυτερο στην περιπτωση των ιαπωνων γιατι οπως ξερουμε οι ιαπωνες οσο χαμηλου επιπεδου και αν ειναι κρατανε καποια στανταρντς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...