Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

megane - ΦΚΘ


Ηθελα απο καιρο να γραψω για αυτην την ταινια, γιατι ηθελα να διηγηθω πως μια ταινια που ειχα παρακολουθησει στο φεστιβαλ Κινηματογραφου Θεσσαλονικης την βρηκα ως dvd στο κεντρικοτερο βιντεοκλαμπ της Οσακα.
Μεχρι τοτε νομιζα οτι οι ταινιες που προβαλλονται στο φεστιβαλ, αργοτερα καταληγουν να βρισκονται στην συλλογη του σκηνοθετη τους και οτι ο υπολοιπος κοσμος δεν ειχε καποιο αλλο τροπο να τις βρει.
Βλεποντας το dvd της εν λογω ταινιας στο ραφι διαπιστωσα πως το ΦΚΘ δεν ειναι αγνωστο και ασημαντο, γιατι ηταν η δευτερη φορα στην Ιαπωνια που “επεφτα” πανω του. Το 2005 στη Χιροσιμα ειχα συναντησει 2 κινηματογραφιστες που οταν τους ειπα οτι σπουδαζα στην Θεσσαλονικη ενθουσιαστηκαν γιατι ηξεραν το φεστιβαλ. (ηξεραν και την λεξη μαλακας, αλλα αυτο δεν αποτελει εκπληξη).


Η ταινια λεγεται Megane (μεγκανε) και σημαινει “γυαλια” (μυωπιας). Δεν εχω να γραψω πολλα για την ταινια, γιατι αυτη η ταινια δεν ειχε να κανει τοσο πολυ με την ιστορια αλλα πιο πολυ με την ηρεμια και με ομορφες μικρες στιγμες. Χωρις αυτο να σημαινει πως γινεται βαρετη.
Οπως εγραψε μια φιλη μπλογκερ: “Ήταν μια ωραία γλυκιά νωχελική καλοκαιρινή κωμωδία”.

Αυτη λοιπον η μπλογκερ μου θυμισε μια απο τις πιο ωραιες αναμνησεις που ειχα στην Θεσσαλονικη.
Με αυτην την μπλογκερ ημασταν στην ιδια αιθουσα, στην ιδια προβολη χωρις να γνωριζομαστε.


Ας γραψω λοιπον την ιστορια και απο την δικη μου πλευρα.
Εγω ειχα παει στην ταινια με την φιλη μου την Δαναη που καναμε μαζι Ιαπωνικα και kendo.
Μας ειχαν πει απο την αρχη οτι θα ειναι εκει η σκηνοθετης οποτε ειχα ηδη βαλει στο μυαλο μου οτι θα ηταν μια πολυ καλη ευκαιρια να της κανω καποια ερωτηση αν ειχα στα ιαπωνικα. Τοσο καιρο τα μαθαινα ενιωθα οτι επρεπε να τα χρησιμοποιησω καποτε!
Τελειωνει η ταινια και αρχιζουν τις ερωτησεις. Με επιασε ενα φοβερο αγχος. Αν την ρωτησω και δεν καταλαβει τι θελω να πω; Ειναι σωστο να την ρωτησω στα ιαπωνικα;
Ξεπερναω το αγχος μου τελικα, αρπαζω το μικροφωνο (καλα δεν το αρπαξα) Της εκανα την ερωτηση μου (αφου πρωτα της ειπα ποσο καταπληκτικη ταινια εχει φτιαξει κτλ κτλ χεχεχε). Ευτυχως ολα πηγαν καλα.
Στο τελος των ερωτησεων η κυρια που καθοταν στην θεση απο πισω μου ηρθε και μου μιλησε. Ηταν η μαμα της δημιουργου. Μου εξεφρασε την εκπληξη της και με ευχαριστησε.
Βγαινοντας απο την αιθουσα ημουν σε υπερενταση απο το προηγουμενο αγχος. Ειχα χαρει που τα Ιαπωνικα που μαθαινα μπορεσα να τα χρησιμοποιησω καπου, εστω και για λιγο στο Φεστιβαλ Κινηματογραφου Θεσσαλονικης.

Erisabetsu σε ευχαριστω παρα πολυ που μου θυμησες εκεινη την ημερα. Μου φαινεται απιστευτο οτι απο μια προβολη στο φεστιβαλ ξαναβρισκομαστε μεσα απο το ιντερνετ. Ποσο μικρη να ειναι αραγε η πιθανοτητα.

Υ.γ. Η ερωτηση που εκανα ειχε να κανει με τον τιτλο της ταινιας. Η ιστορια δεν ειχε καμια σχεση με γυαλια και ειπα να ρωτησω σε περιπτωση που δεν ειχα καταλαβει καποιο κρυμμενο μηνυμα. Η απαντηση ηταν η εξης: Μια μερα συνειδητοποιησα πως ολοι μου οι ηθοποιοι φορουσαν γυαλια. Ετσι αποφασισαμε να βγαλουμε την ταινια Megane.
Αν δειτε την ταινια η διαθεση σας θα γινει αναλαφρη. Ετσι νομιζω πως παρθηκε και η αποφαση για τον τιτλο, αναλαφρα J
Υ.γ.2 η φωτο στο μπλογκ της Erisabetsu που γραφει απο κατω “ο παρακατω νεαρος” ειναι απο το προσωπικο μου αρχειο…..

6 σχόλια:

  1. Tην είχα δει κι εγώ την ταινία τότε στο φεστιβάλ και, για ακόμη μια φορά, αναρωτήθηκα γιατί τέτοια "διαμαντάκια" τα βλέπει μόνο ένα τόσο περιορισμένο κοινό, ενώ τα σκουπίδια βγαίνουν σε τόσες αίθουσες...
    Τέλος πάντων, άλλο θέμα αυτό.

    Μου άρεσε πάρα πολύ η ταινία, μα πάρα πολύ σου λέω, αυτή η ηρεμία που γεμίζει τελικά την ψυχή της ηρωίδας και φτάνει μέχρι εμάς στην αίθουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πες αληθεια... το ποστ δεν ηταν για την ταινια.ολοι εχουμε μια δοση ψωνιου μεσα μας:P xaxa
    πλακα κανω:P, ωραιο το blog σου. keep going

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια σου lemon καλως ηρθες στο μπλογκ μου.

    ανωνυμε, το ποστ εγινε με αφορμη το ποστ της Erisabetsu και ηθελα απλως να συμπληρωσω την δικη μου πλευρα. αν ηθελα να γινω ψωνιο θα εγραφα και αλλες λεπτομερειες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και τώρα καταλαβαίνεις γιατί φέτος είμαι εθελόντρια στο φεστιβάλ. Ευτυχώς με έβαλαν στην Agora όπου εκεί ελπίζω ότι θα δω κινηματογραφιστές απο όλο τον κόσμο και ελπίζω και απο την Ιαπωνία.

    Τη λατρεύω την ταινία είναι γλυκιά και λατρεμένη. Είδα ακόμη μία παρόμοια με το ίδιο feeling λεγόταν Breathe in Breathe out. http://asianmediawiki.com/Breathe_In,_Breathe_Out

    ο δημήτρης δεν φταίει που είναι ψώνιο έτσι γεννήθηκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συκια!!! και εγω!!! :)

    erisabetsu, εισαι εθελοντρια;; φοβερο! οταν τελειωσει το φεστιβαλ γραψε τις εντυπωσεις σου. ηταν κατι που ηθελα να το κανω αλλα τελικα δεν το εκανα :(
    την ταινια που λες δεν την ξερω αλλα οταν γυρισω στην ιαπωνια θα φροντισω να ψαξω να την βρω.

    (και ευχαριστω για την υποστιστηξη!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...