Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

οι ιαπωνες και η θρησκεια

Οι ιαπωνες και η θρησκεια.

Μπορει να βρισκομαι στην Βραζιλια αλλα αυτο δεν σημαινει πως δεν μπορω να συνεχισω να γραφω για την Ιαπωνια. Αλλωστε για αυτο που κανουμε ειτε ημασταν στην Βραζιλια ειτε οπουδηποτε αλλου ειναι το ιδιο.

Απο καιρο καποιος μου ειχε στειλει ενα email και με ρωτησε για την σχεση που εχουν οι ιαπωνες με την θρησκεια.

Ειχα ρωτησει αρκετους φιλους και γνωστους να μου πουν την γνωμη τους για το θεμα. Δεν ειχα ψαρεψει καποια εντυπωσιακη απαντηση οποτε ειχα αναβαλλει την σχετικη δημοσιευση.

Τωρα που καθε μερα πηγαινουμε για φαϊ ολοι μαζι απο το εργαστηριο βρηκα την ευκαιρια να ρωτησω ακομα πιο πολλους ιαπωνες και να βγαλω ενα γενικο συμπερασμα.

Οι Ιαπωνες δεν εχουν καποια δυνατη συνδεση με την θρησκεια τους. Μαλλον ας το ξαναπω ετσι: Οι Ιαπωνες εχουν σχεση με την θρησκεια οσο εχει ενας μεσος ελληνας αλλα αυτοι τουλαχιστον καταλαβαινουν οτι αυτο δεν αρκει για να σε κανει πιστο σε αντιθεση με το ελληνικο: βεβαια, εγω Χριστιανος ειμαι, καθε Χριστουγεννα και Πασχα στην εκκλησια παω!

Ας το αναπτυξω λιγακι. Στην Ιαπωνια υπαρχει ο Βουδισμος (και παρα πολλα παρακλαδια του) υπαρχει και το Σιντοϊσμος (Shinto 神道). Υπαρχουν και αφθονες νεες ‘θρησκειες’ οι οποιες εχουν μοναδικο σκοπο να βρισκουν κοροϊδα και να τους τρωνε λεφτα. Αλλα ας επικεντρωθουμε στις δυο κυριες θρησκειες και στο τι σημαινουν. Ο Βουδισμος εχει αναλαβει τα ζητηματα της ζωης και του θανατου. Ειναι υπευθυνος για τις κηδειες και για την μετενσαρκωση (οταν μου ειπαν διαφοροι απο τους γιατρους μου οτι πιστευουν στην μετενσαρκωση προσπαθησα να κρατησω το σαγονι μου να μην πεσει στο πατωμα). Το Shinto εχει να κανει με τον σεβασμο για την φυση, τον κοσμο, την οικογενεια και τους πεθαμενους προγονους. Επισης η τελετη του γαμου ειναι σιντοϊστικη. Αυτο που μου εκανε τρομερη εντυπωση ειναι πως παλι καποιοι απο τους γιατρους δεν ηξεραν την συγκεκριμενη λεξη για αυτην την θρησκεια και ειχαν μια πολυ γενικη εικονα για το τι προκειται….το οτι εισαι επιστημονας αγαπητε μου δεν σημαινει οτι αγνοεις τι γινεται γυρω σου.



Οσους ρωτησα (γιατρους και μη) σχετικα με το ποια ειναι η θρησκεια τους μου ειπαν οτι πρακτικα δεν πιστευουν σοβαρα σε καποια θρησκεια αφου δεν ασχολουνται και τοσο, αλλα πιο πολυ το βλεπουν ως παραδοση και απο συνηθεια λενε οτι ειναι βουδιστες. (αυτο ακριβως που συμβαινει και στην Ελλαδα). Αρα οι πιο πολλοι μου δηλωσαν αθρησκοι.

Ενα ακομα στοιχειο για την θρησκευτικη χαλαρωτητα στην Ιαπωνια ειναι (οπως ειχα γραψει σε παλαιοτερο ποστ) οτι η τελετη του γαμου τα τελευταια χρονια μπορει να γινει σε ευρωπαϊκο στυλ με πολλες φορες παπα ο οποιος ειναι μαϊμου. (οχι το ζωο, αλλα ψευτικος παπας)

Με λιγα λογια οι Ιαπωνες (στην πλειονοτητα τους) δεν εχουν καμια σοβαρη συνδεση με την θρησκεια. Το βλεπουν απλως ως παραδοση. Αν βρεθουν εξω απο εναν ναο μαλλον θα προσευχηθουν. Μερικοι πιστευουν στην μετενσαρκωση. Καποιοι αλλοι πιστεουν στα πνευματα και στα φαντασματα.

Υ.γ. για το μονο που εχω συγχυστει σε σχεση με αυτο το θεμα ειναι πως και στην ιαπωνια υπαρχουν τα κλασσικα κοροϊδα (αν και δεν ειναι πολλοι) που πιστεουν οτι δινωντας λεφτα στην εκκλησια θα σωθει η ψυχη σου, θα παντρευτει το παιδι σου και οτι θα πας στον παραδεισο.

14 σχόλια:

  1. η λατρεία που έχουν με τις κερασιές και που όπως έχω ακούσει όταν αυτές ανθίζουν πάνε και κοιμούνται από κάτω τους για καλή τύχη είναι απλά φολκλόρ ή παίζει από κάποια θρησκεία? επίσης, εγώ πιστεύω σε ξωτικά και νεράιδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Xμμμ Με έβαλε σε σκέψεις.Τελικά παντού ίδιοι είμαστε ;(τα ακούμε από πρώτο χέρι , από εσένα που μένεις στη χώρα .Η εικόνα που έχουμε απο τα MMME είναι εντελώς διαφορετικοί ή δεν έχουμε ψάξει καλά τα διάφορα θέματα)
    Καλησπέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το μπλέξιμο των δύο θρησκειών μου φαίνεται εκπληκτικό. Αλλά νομίζω ότι δηλώνει πολλά για την ταυτότητα των Ιαπώνων και την σταθερή παλλινδρόμησή τους ανάμεσα στο παλιό και το νέο (το θέλουμε το νέο, αλλά δεν αφήνουμε το παλιό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. bon dia, bon dia.

    mahler: αυτο με τις κερασιες και με την φυση ειναι πιο κοντα σον σιντοϊσμο. εγω δεν ξερω, ισως να φταιει η πολλη φυσικη αλλα εχω παψει να πιστευω σε μαγικα πλασματα. εχω συνηθισει να θελω αποδειξεις χεχε

    vam, τι ειδους εικονα παιρνεις απο τα ΜΜΕ για την θρησκευτικη κατασταση στην ιαπωνια;

    la koumbara: νομιζω πως δεν εχει να κανει με το παλιο και το νεο σε αυτην την περιπτωση. μιλαμε για θρησκειες που ειναι παρα πολυ παλιες (ειδικα ο σιντοϊσμος που ηταν και η αρχικη θρησκεια τους πολυ πολυ πολυ παλια) νομιζω πως εχει να κανει με το οτι οι ιαπωνες εχουν μια χαλαρη σχεση με τα πιστευω τους και ετσι τους ειναι ευκολο να δεχονται πραγματα που τους αρεσουν σε οποιο συνδυασμο αυτοι επιλεξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. manground

    shindo είναι η προγονολατρεία. σωστά?
    αυτό που συνάγουμε συμπερασματικά, είναι πως όση προσήλωση δείχνουν στους προγόνους (και στη φύση) άλλο τόσο ίδιο είναι και το ένστικτο πως κάτι χρωστάνε και στις επόμενες γεννιές. οι Ιάπωνες φέρονται, ως να γενιούνται χρεωμένοι. αυτή είναι η φυσικά και μεταφυσική τους σκέψη απέναντι στα Θεία.

    χρωστάνε στους προγόνους, στην οικογένεια, και για να μην σπάσει η αλυσίδα, χρωστάνε και κάτι προς το μέλλον.


    η συμπεριφορά, είναι αντίστοιχη των όσων -οι ζώντες- καλούνται να δείξουν σεβασμό στην παράδοση, και ταυτόχρονα να γίνουν παράδοση οι ίδιοι για να λάβουν από τους επόμενους την ίδια προσοχή.

    το τι σημαίνει η θρησκεία, ίσως να τους είναι πρακτικά αδιάφορο, αλλά έχουν την αίσθηση πως δεν πρέπει να πάψουν να εκπληρώνουν το "χρέος".

    πες μου αν έχω σωστή πληροφόρηση, για το ότι οι ναοί στην Ιαπωνία έχουν αποθέματα σε αλκοόλ ώστε να γίνονται οι πιστοί όμοιοι με τους -πάρα πολλούς- θεούς τους, που πιστεύουν πως γουστάρουν να πίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βραζιλια / ιαπωνία…

    ΠΑΡΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ !!:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τι δουλειά έχεις στην βραζιλία;
    Πόσο απύθμενο είναι το μίσος μου προς εσένα;
    σε μισώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ναι αλλά αυτή η έλλειψη θρησκείας δεν είναι που τους οδηγεί στις αίρεσης όπως οι μύγες γύρω από το μέλι... (γιο να μη πω τίποτα άλλο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @echo: αυτο που λες θα ηταν νομιζω πιο σωστο αν το λεγαμε 10 ή 20 χρονια πριν. απο διαφορες συζητησεις που εχω κανει, πανω κατω μου εχουν πει πως η σημερινη γενια ιαπωνων δεν ειναι οπως οι πιο παλιες. δεν νοιαζονται τοσο πολυ για τις παραδοσεις, δεν θελουν αν δουλευουν τοσο πολυ κτλ κτλ. η ιαπωνια αλλαζει.
    αλλα η βαση αυτου που λες υπαρχει ακομα.

    ^το τι σημαίνει η θρησκεία, ίσως να τους είναι πρακτικά αδιάφορο, αλλά έχουν την αίσθηση πως δεν πρέπει να πάψουν να εκπληρώνουν το "χρέος".
    ^

    μου αρεσε πολυ οπως το εθεσες. :)

    οσο για την απορια σου με το που μαθω θα σου απαντησω παλι εδω


    @erisabetsu: στην βραζιλια εχω ερθει για δουλεια, δες τα προηγουμενα ποστ και θα καταλαβεις αν και αυριο μεθαυριο ισως γραψω πιο πολλα για το τι κανω εδω.
    μην με μισεις, πραγματικα για αυτο που κανω εδω ειτε ημουν στη βραζιλια ειτε σε ενα οποιοδηποτε αλλο μερος του κοσμου ειναι το ιδιο.

    οσο για τους ιαπωνες, νομιζω οτι εχει να κανει με την βλακεια των ανθρωπων και οχι με την μη υπαρξη θρησκειας.
    τι θελω να πω, εγω ειμαι αθεος, δεν βλεπω καποιο λογο να μπω σε μια αιρεση γιατι εχω σκεφτει τι -δεν- μου προσφερει μια θρησκεια.
    τωρα αν καποιοι πιστευουν οτι δινωντας λεφτα σε μια αιρεση θα πανε στο παραδεισο δεν φταιει κανεις παρα το κλουβιο το κεφαλι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @εγραψα παλι: πραγματικα στην βραζιλια δεν θα σας επαιρνα μαζι μου. (τουλαχιστον οχι με το προγραμμα που εχω τωρα)
    στην ιαπωνια εννοειται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ λέω τώρα που είσαι εκεί να αρχίσεις τις διεργασίες για την άφιξη μας. Μώλις έρθουμε θα φτιάξουμε εκεί την Αίρεση της Θεάς Καφροδίτης.

    πείσε και την Καόρι και την Μίκη να είναι οι frontman /μάλλον woman γιατί η δική μου η Γιαπωνέζα(σαν να είναι αντικείμενο την αναφέρω) μου κάνει νερά. και θα χεστούμε στο τάλιρο. Σκέψου το... δεν είναι κακό...

    και να θα σε μισώ γιατί αυτό που δεν κάνω τώρα θα μπορούσα να μη το κάνω στη Βραζιλία απο το σπίτι του φίλου μου του Δημήτρη... (Σημαδιακό που έχετε το ίδιο όνομα;)

    Αιώνια υποταγή στην Θεά Καφροδίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. το τρομακτικο ειναι οτι δεν εχεις καθολου αδικο!
    αρχαια ελλαδα και μανδυες και σπονδες, εχει πιασει στο λεπτο και εχουμε γινει ζαμπλουτοι.
    τους λεμε και οτι η ιαπωνια ειναι η Απω Ιωνια και δεν χρειαζεται τιποτα αλλο.

    η δικια σου η γιαπωνεζα ποια ειναι και γιατι εχεις παραπονα :)

    υ.γ. σου αφιερωνω το μισησε με της ευριδικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. η δικιά μου είναι στην ιαπωνία και έχω παράπονο γιατί αρνήθηκε να συμμετέχει στο σατανικό μου σχέδιο. Άνω Ιωνία It is...

    thanks για το τραγούδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...