Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

after the quake

after the quake. 
ενα ποστ για την λογοτεχνια, την ζωη και τον ερωτα (γιεα ραϊτ)

δεν αργησα πολυ να εξαργυρωσω την δωροεπιταγη. ειχα απο καιρο στο μυαλο μου να παρω καποια βιβλια και με την αυτην την ευκαιρια πηγα προχτες στο Kinokuniya (ονομα βιβλιοπωλειου).
Πηρα τα βιβλια που ηθελα, αλλα δεν μπορεσα να αντισταθω και περασα και απο την γωνια που ειχαν και τα βιβλια του Haruki. 
Το ματι μου επεσε κατευθειαν σε ενα συγκεκριμενο βιβλιο: 

δεν μπορουσα να φανταστω καλυτερη ευκαιρια για να διαβασω ενα βιβλιο με τετοιο τιτλο και το πηρα απο το ραφι χωρις δευτερη σκεψη.       
Εχοντας διαβασει το μισο περιπου, μπορω να πω οτι ειναι σχεδον τρομακτικο το οτι οι ιστοριες που περιγραφει θα γινουν και παλι μετα απο λιγο καιρο. Να εξηγησω λιγο καλυτερα. Το βιβλιο ειναι μια συλλογη απο ιστοριες που σχετιζονται με τον σεισμο που εγινε στο Kobe το 1995, ηταν ο μεγαλυτερος σεισμος που ειχε συμβει πριν αυτον της προηγουμενης εβδομαδας. Ειχαν πεθανει 6.000 ανθρωποι. 
Αν θελετε λοιπον να νιωσετε καλυτερα την κατασταση το βιβλιο αυτο θα πρεπει να ειναι η νουμερο ενα σας επιλογη. Αλλα επειδη ειναι Murakami, ολο και κατι μη πραγματικο θα συμβει.  

Πριν κλεισω το post να γραψω καποια πραγματα ακομα. Μην ακουτε τι λενε στις ειδησεις στην Ελλαδα. Μου ειπαν οι γονεις μου και οι φιλοι μου τι πραγματα ακουγονται και νομιζα οτι ζω σε μια ραδιενεργη κολαση. 
Το ξερετε οτι δεν ειναι η πρωτη φορα που θα υπερβαλλουν χωρις να ξερουν τι λενε. 
Χωρις να ξερουν τι σημαινουν οι οροι της φυσικης που χρησιμοποιουν. 
Σπερνουν πανικο για να κανουν την δουλεια τους. 

' Today, I and other Britons were contacted by the foreign office, and asked to refer to a report from the government's Chief Science Officer for advice. The discussion was lengthy, but his conclusion was plain; even if the reactors meltdown, we would be in no danger. There is no reason to leave.'

Η παραπανω παραγραφος ειναι ενα αποσπασμα απο ενα κειμενο που εγραψε ενας φιλος μου . 

Ψυχραιμια.

25 σχόλια:

  1. Εβλεπα Ελληνικες ειδησεις να δω τι λενε εκει, και δεν μπορουσα να πιστεψω που ολοι τους ειχαν παθει σοκ επειδη οι Γιαπωνεζοι δεν τρεχουν πανικοβλημενοι...
    Και να ρωτανε συνεχεια... "πανικο δεν βλεπετε; δεν πανικοβαλεται ο κοσμος εκει; κι ομως δεν υπαρχει πανικος, ειναι απιστευτο, κι ομως δεν παθαινει πανικο ο κοσμος... " κλπ κλπ...
    Να τους εχει πιασει λεμε μανια, ντε και καλα γιατι δεν βλεπουν πανικο... λες και θελανε να δουνε κοσμο να ουρλιαζει και να χτυπιεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Δημήτρη.
    Χαίρομαι που είσαι καλά και μας δίνεις ένα πολύ ωραίο και κυρίως ήρεμο ποστ!
    Όπως το λέει κι ο ephemeron στο σχόλιο του , συνέβη να δω σε ειδήσεις κρατικού καναλιού τη δημοσιογράφο να ...πιέζει τον ερωτώμενο για ''σκηνές πανικού'' ντε και καλά!!
    Χθες άλλη δημοσιογράφος κατάφερε μέσα σε 2 λεπτά να χρησιμοποιήσει τη φράση ''η ιαπωνική κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο'' τουλάχιστον 10 φορές!!! Αλλιώς δεν θα μας έπειθε!!
    Όσον αφορά το βιβλίο, αποφάσισα να ασχοληθώ με Μουρακάμι διεξοδικά, έτσι το βιβλίο που διαβάζεις συν ''Το νορβηγικό δάσος'' είναι οι επόμενες αγορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πλάκα έχει! Κι εγώ είχα αποφασίσει να επενδύσω σε Μουρακάμι (αλλά στα αγγλικά για να είμαι λίγο πιο σίγουρη ότι δεν χάνω πάρα πολλά στη μετάφραση)
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κοίτα, σίγουρα οι δικοί μας υπερβάλουν λόγω άγνοιας ή λόγω της ανάγκης να ανεβάσουν τα νούμερα τηλεθέασης αλλά και οι Ιάπωνες προκειμένου να μην δημιουργήσουν πανικό είναι σίγουρο πως θα αποκρύψουν όσο μπορούν την αλήθεια, όπως έκαναν άλλωστε και οι Σοβιετικοί με το Τσερνόμπιλ, μέχρι που πλέον δεν μαζευόταν το πράγμα. Οπότε έχε τα μάτια σου ανοιχτά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως Δημήτρη, κάτι δεν πάει καλά. Αυτό είναι σίγουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. xairomai που εισαι καλα
    σε διαβαζω παντα
    ημουν νεα υορκη οταν συνεβη παντως κι εκει οι ειδησεις ειναι σα τις ελληνικες
    πολυ σοου κ δραμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ΣΚΑΙ απορεί αν θα επηρεαστεί η διατροφή μας από το ατύχημα, τα τουρκικά πρωτοσέλιδα γράφουν για σύννεφο που έρχεται κατευθείαν στην Τουρκία (μας έβαλαν στόχο οι άτιμοι οι σχιστομάτηδες σαν να λέμε) και οι Κινέζοι έχουν εξαντλήσει προμήθειες αλατιού για μια 10ετία. Μπορείς λοιπόν να δεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων: Όπου αλλού και να ήσουν θα καιγόσουν πάαααρα πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως σε ιταλική εφημερίδα διάβασα σήμερα ότι η Ιταλία και η Γαλλία συμβούλευσαν τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην Ιαπωνία, να την εγκαταλείψουν άμεσα. Μήπως τελικά η κατάσταση είναι σοβαρή και η ενημέρωση από τα μέσα ελεγχόμενη, για ευνόητους λόγους;
    Όπως και να έχουν τα πράγματα, να προσέχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλημερα σε ολους,

    ephemeron, ακριβως αυτο! δεν υπαρχει πανικος. ο κοσμος παραμενει ψυχραιμος γιατι ξερει οτι ετσι θα αντιμετωπιστει καλυτερα η κατασταση. και οι δημοσιογραφοι λενε τα δικα τους.

    crispy, αν διαβασεις murakami να μας γραψεις εντυπωσεις. και σε περιπτωση που δεν το εμπεδωσες απο τις ειδησεις να στο πω και εγω αλλη μια φορα: 'η ιαπωνικη κυβερνηση εχει χασει τον ελεγχο' χαχαχα

    la koumbara, το συγκεκριμενο βιβλιο δεν ξερω αν εχει κυκλοφορησει στα ελληνικα οποτε αν θες να το βρεις μονο στα αγγλικα :) διαβασε το και πες μας πως σου φανηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. mahler, xomeriti, εχετε δικιο. απλα επειδη δεν μου αρεσουν οι συνομωσιολογιες θα αρκεστω σε αυτα που ανακοινωνονται επισημα. οτι και να αρχισω να φανταζομαι χωρις να εχω στοιχεια δεν εχει καμια αξια. συνεχιζω να ελπιζω.

    ασωτε, δεν νομιζω οτι εχω δει ποτε αμερικανικες ειδησεις. δεν ηξερα οτι ειναι και αυτοι του δραματος. παντως CNN και BBC που παρακολουθω, βλεπω ενα πολυ καλο επιπεδο σοβαροτητας.

    El, χαχαχα. ειναι φοβερο. ολος ο κοσμος νομιζει πως θα καταστραφει.
    αγνοια και λαθος πληροφοριες.

    turigr, και η δικια μας η πρεσβεια εστειλε email και ελεγε οτι οποιος θελει να φυγει μπορουν να του βρουν φτηνο εισητηριο. αλλα δεν ελεγε οτι καλυτερα ειναι να εγκαταλλειψουμε την χωρα.
    οι γαλλοι εχουν στραβωσει επειδη οι ιαπωνες δεν αγορασαν τεχνολογια για τους αντιδραστηρες απο αυτος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δημήτρη, εύχομαι να έχεις δίκιο και η ανησυχία κάποιων από μας να οφείλεται σε υπερβολές των μέσων. Αλλά το θέμα δεν είναι εδώ ποιος έχει δίκιο, αλλά τι ρισκάρει.
    Τουλάχιστον είσαι μακριά από Τόκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ο καλα εδω το χουν ΞΕΧΙΛΩΣΕΙ κανονικοτατα καθε μερα το μονο που βλεπουμε ειναι να βγαινουν ολοι οι πυρινικοι φυσικοι της ελλαδος και να μαλωνουν στα παραθυρα λες και ειναι μεσα στο εργοστασιο μια να λενε ειναι το επομενο τσερνομπιλ μια οτι θα φτασει το ραδιενεργο νεφος στην ευρωπη και ενας πανικος λες και οι αντιδραστηρες ειναι στην αθηνα ! Και γυρναω εγω στο ΝΗΚ και βλεπω μια αντιμετωπιση 90 μοιρων αντιστροφη πανικος χωρις λογο στην ελλαδα για να μας τρομαζουν και να νομιζουμε οτι απο αυριο θα κανουμε ουρα στον μασουτη και το βασιλοπουλο να παρουμε κονσερβες! Το μονο που ειναι αληθινο ειναι το δραμα τον ανθρωπων στις ειδησεις και απιστευτη συγκινηση και στενοχωρια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΙ ο μουρακαμι ειναι ενας τρελος συγγραφεας το χω διαβασει αυτο και αλλα 4 βιβλια του δημητρη διαβασε 国境の南、太陽の西,South of the Border, West of the Sun εγω στα ελληνικα τα διαβαζω αλλα το νοημα το αποτυπωνουν καλα . Αυτο που σου λεω ειναι τελειο ! φιλια και καλο κουραγιο ξανα σε ολους εκει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλά στις ελληνικές ειδήσεις γίνεται ο κακός χαμός .Εύχομαι τα πράγματα να γίνονται όλο και καλύτερα κάθε μέρα που περνάει
    Πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το τι μπορεί να διδάξει η Ιαπωνία τον υπόλοιπο κόσμο εδώ
    http://www.nytimes.com/2011/03/20/opinion/20kristof.html?_r=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ετσι ειναι EUGI ετσι ακριβως....μου τα λενε οι φιλοι μου για της τηλεμαχιες στην ελλαδα (ειναι και παλιοι μου καθηγητες αναμεσα στους μονομαχους...) . δεν εχω διαβασει ουτε το south of the border ουτε το west of the sun. το τελειωσα το after the quake οποτε το επομενο θα ειναι καποια απο αυτα που προτεινεις.

    Vam33, πολυ ωραιο αρθρο. η αληθεια πως μου φτανουν οσα ακουω στην τηλεοραση οποτε δεν ψαχνω παραπανω, οποτε ευχαριστω :)
    να παρετε κονσερβες και να κρυφτειτε! αμα το λενε οι ελληνικες ειδησεις χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. scarlett,
    και βεβαια το θεμα δεν ειναι ποιος εχει δικιο αλλα πως λεει οτι εχει δικιο. θελω λογικη και ψυχραιμια και εκνευριζομαι οταν μπαινει η αρχαια ελληνικη τραγωδια εκει που δεν χρειαζεται

    ωιμε ωιμε ωιμεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σας καλόπαιδα!!!
    Γράφω από Σαϊτάμα Ιαπωνίας (βορειοανατολικά του Τόκιο).
    Μόλις σήμερα είδα την ιστοσελίδα του Δημήτρη και διάβασα τα σχόλια σας.
    Ήμουν εδώ στις 11/3 και είδα το ...έργο ολόκληρο!
    Η παραπληροφόρηση στην Ελλάδα (και αλλού) για τα όσα συμβαίνουν εδώ, είναι τεράστια...
    Παιδιά, κόψτε τους Αυτιάδες, τους Καμπουράκηδες και τους Ευαγγελάτους, διότι κινδυνεύει η ψυχική σας υγεία.
    Εδώ, κάτι τέτοιους, τους μαζεύει ο μπόγιας όταν συμβαίνουν σοβαρά πράγματα.
    Και στην θέση τους μπαίνει κάποιος σοβαρός δημοσιογράφος του καναλιού με τον σχετικό επιστήμονα δίπλα του να εξηγεί τα θέματα πώς έχουν. Δίπλα του και όχι από το τηλέφωνο ή σε "παράθυρο".
    Ο Δημήτρης πού βρίσκεται τώρα;;;
    Κίτσος/Σαϊτάμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γεια σου Δημητρη! Μιας και ειναι η πρωτη φορα που αφηνω σχολιο, καταρχας να σου εκφρασω τα συγχαρητηρια μου για το μπλογκ σου!

    Διαβασα και εγω προσφατα το "Μετα το σεισμο" (στα ελληνικα: http://www.ebooks.gr/book/236496?ref=pathfinder). Η γραμμη αναμεσα στη φαντασια και την αληθεια ειναι πιο δυσδιακριτη εδω απ'οτι σε αλλα εργα του, αλλα ακομη και μεσα απο τα διηγηματα του πετυχαινει μια βαθια ενδοσκοπηση στον εσωτερικο κοσμο και τον ψυχισμο...

    Πολλα λεω.
    Ελπιζω να εισαι καλα και να περνας καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ανωνυμε, ειμαι ακομα στην οσακα. δεν το κουναω απο εδω :)
    σκεφτομαι το μηνυμα σου να το κανω ενα post για να το δουν ολοι.
    χαιρομαι παρα πολυ που υπαρχουν και αλλοι που σκεφτονται ετσι.
    αγωνιστικους χαιρετισμους! αχαχα

    lena, ευχαριστω παρα πολυ :)
    δεν ηξερα οτι το βιβλιο ειχε μεταφραστει και στα ελληνικα.
    εχεις δικιο ειδικα εδω η φαντασια και η αληθεια φαινεται να γινονται ενα περισσοτερο απο τα αλλα του βιβλια.
    ερωτηση: αν καταλαβες τον συμβολισμο στο ο Βατραχος σωζει το Τοκυο πες μου! τι συνεβη;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δημήτρη, όπως είπα είμαι σε περιοχή της Σαϊτάμα κοντά στο σημείο που συναντάται με Ιμπαράκι και Τοτσίγκι.
    Και εγώ -αν και 160 χιλιόμετρα από Φουκουσίμα- δεν το κουνάω όσο το μαλλί παραμένει πεσμένο. Όταν σηκωθεί σε ...καρφάκια, τότε θα το σκεφτώ.
    Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τελικά θα το δαμάσουν το θηρίο.
    Ενημερώνομαι από ΝΗΚ, Kyodo και Japan Times και έχω βρει την υγειά μου.
    Μετά τον μεγάλο σεισμό του Κόμπε όπου οι ειδήσεις ήσαν ανεξέλεγκτες αφού όλο το σκηνικό έγινε στις πόλεις, έχουν καταγραφεί γύρω στις 4.000 περιπτώσεις όπου άνθρωποι ασθένησαν βαριά από ψυχικά νοσήματα λόγω του βομβαρδισμού τρόμου μεγατόνων των ΜΜΕ.
    Τώρα, το έχουν προσέξει πολύ και βλέπεις πόσο σωστά γίνονται οι ανακοινώσεις χωρίς υστερίες και λαϊκισμούς.
    Με τον σεισμό κούνησε πολύ εδώ. Φεύγανε όλα από τα ράφια και με το ζόρι μπορούσες να μη πέσεις από την καρέκλα σου. Απώλεια είχα το ενυδρείο μου, αλλά έσωσα και τα 12 ψάρια μου μέσα σε κατσαρόλα με νερό. Όχι, δεν την έβαλα στην φωτιά μετά! χαχαχα!!!
    χαιρετισμούς !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δημήτρη, σε έψαχνε ο Ψάλτης από τον ΣΚΑΙ 100,3 το πρωί του Σαββάτου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. καλησπερα,μηπως εχεις ιδεα αν υπαρχει κανα ωραιο βιβλιο σε απλα ιαπωνικα για εξασκηση?(καλο βιβλιο λογικα δεν θα υπαρχει σε πολυ χαμηλο επιπεδο, απλα κατι που να διαβαζεται καπως:P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. αν μου πεις περιπου τι επιπεδο εχεις στα ιαπωνικα πιστευω θα μπορεσω να σου προτεινω κατι συγκεκριμενο.
    γενικα παντως θα ελεγα πως για να διαβασεις βιβλιο λογοτεχνικο στα ιαπωνικα χωρις να χρειαζεται να ψαχνεις 3 kanji σε καθε προταση, χρειαζεται 1-kyu (και πανω :)

    για πιο απλα βιβλια θα ρωτησω κατι γνωστους που εχω στην γλωσσολογια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. jesus christ!! το 1ο?κατι σε επιπεδο n3 στο περιπου δεν υπαρχει??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. καλημερα,
    κοιτα πιστευω και στο n3 οταν εισαι μπορεις να διαβασεις κατι απλο απλα θα εισαι με το λεξικο στο χερι για να βρεις τα kanji.
    εξομολογηση: τωρα διαβαζω για να δωσω το n1 τον δεκεμβριο και ακομα βλεπω οτι δεν ξερω πααααρα πολλα kanji.

    λοιπον θα ρωτησω τους φιλους μου που ειναι πιο ειδικοι και θα σου πω.
    αν εχεις καποιο ημεηλ πες μου για να σου απαντησω πιο αμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...