Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

説明会 setsumeikai - ημεριδα ενημερωσης;

Οι πρωπτυχιακοι φοιτητες ψαχνουν για δουλεια απο το 3 ετος των σπουδων τους και οι μεταπτυχιακοι φοιτητες απο τον πρωτο χρονο του μαστερ. 
Αυτο που λεμε στα αγγλικα job hunting (στα ιαπωνικα λεγεται: shuushoku katsudou). Στα ελληνικα δεν ξερω αν υπαρχει αντιστοιχος ορος γιατι και να ψαξεις για δουλεια θα βρεις; (α χα καλο ε;).
Για να βοηθησουν λοιπον οι εταιρειες, αλλα ουσιαστικα για να προσελκυσουν πολλους υποψηφιους οργανωνουν ημεριδες ενημερωσης εντος και εκτος του πανεπιστημιου (ναι ναι στην ιαπωνια επιτρεπεται στις εταιρειες να μπουν στο πανεπιστημιο. σοκ)
Στις ημεριδες αυτες ερχεται προσωπικο απο την εταιρεια για να ενημερωσει τους νεους υποψηφιους. Αφου τελειωσει η ενημερωση εχεις την ευκαιρια να μιλησεις μαζι τους και να τους ρωτησεις πιο συγκεκριμενα πραγματα για την δουλεια. 

αλλα ας τα δουμε ολα αυτα με ενα παραδειγμα.

Ηταν τελη μαρτιου και ειχα ηδη αρχισει να βλεπω την Yukako, τον Tsunehito και την Yuki να εμφανιζονται αρκετα συχνα με το κοστουμι-στολη για job hunting. Χμμ λεω τι να σημαινει αυτο αραγε; 
Ρωταω και μαθαινω οτι ψαχνουν για δουλεια και οτι εγω μαλλον εχω αργησει! Θεωρητικα θα επρεπε να ειχα ξεκινησει απο περσυ. Ποτε δεν ειναι αργα λεω και αρχιζω να το ψαχνω.

Μαθαινω οτι η Hitachi θα ερχοταν σε μερικες μερες στο πανεπιστημιο για να μας ενημερωσει για το τι ατομα ψαχνει και τι δουλειες προσφερει. Μας μοιρασαν ενημερωτικα φυλλαδια (ολοκληρα βιβλια) με τις περιγραφες των θεσεων, τους μισθους, τις αδειες κτλ. Οργανωση.
Στην διαρκεια της ομιλιας του ο υπευθυνος ειπε πως προσλαμβανουν καθε χρονο ξενους που αντιστοιχουν στο 10% των προσληψεων. Εδω ειμαστε, σκεφτομαι απο μεσα μου. Ποσοι ξενοι να κανουν αιτηση πια;
Βλεπω στο φυλλαδιο καποιες δουλειες που ενδεχομενως να με ενδιεφεραν και πηγαινω στο καθε ενα ξεχωριστα να μαθω πιο πολλα. Ευγενικοτατοι, μου λενε πως πρεπει να κανω οπωσδηποτε αιτηση γιατι παιρνουν πολλους ξενους, ενω παραλληλα αρχιζω να καταλαβαινω πως ειναι οι συνθηκες εργασιας. 

Το επομενο βημα ηταν να κανω εγγραφη στο site της Hitachi που ειναι προορισμενο για τις προσληψεις. Εκει επρεπε να απαντησω σε ερωτησεις για να καταλαβουν τον χαρακτηρα μου, να γραψω το βιογραφικο μου, να εξηγησω σε ποιον τομεα θα ηθελα να εργαστω και γιατι. 
Αφου το εκανα αυτο θα ειχα το δικαιωμα να επιλεξω ποιες ημερομηνιες με βολευαν για να παω για συνεντευξη στο Τοκυο. 

κατι ομως δεν μου αρεσε.... Δημητρη πραγματικα θες να πας να δουλεψεις εκει επειδη σου αρεσει η δουλεια που προσφερουν ή επειδη πρεπει να βρεις δουλεια του χρονου; .... .... .....

συνεχιζεται.


σχολιο:
δεν ειναι κακο να εχουν σχεση οι εταιρειες με τα πανεπιστημια. και οι εταιρειες βρισκουν ευκολα προσωπικο και οι φοιτητες βρισκουν ευκολα δουλεια. πλεον ολοι μου οι συμφοιτητες ξερουν οτι του χρονου που θα αποφοιτησουν θα εχουν δουλεια. δεν βλεπω κανενα κακο σε αυτο. το ελληνικο πανεπιστημιο εχει μεινει χρονια πισω εξαιτιας μερικων μερικων. 
οι φοιτητες για να βρουν δουλεια δεν σπουδαζουν; γιατι καποιοι δεν θελουν να κανουν αυτην την διαδικασια πιο ευκολη; 
τα πραγματα ειναι τοσο απλα εδω...μακαρι να γινουν και στην ελλαδα καποτε ετσι. 

8 σχόλια:

  1. Και έψαχνα παραδείγματα χωρών που υπάρχει συνεργασία επιχειρήσεων-Πανεπιστημίων, κι όπως τα λες μια χαρά φαίνεται να λειτουργεί. Μακάρι να γίνουμε κι εμείς έτσι, αλλά πρώτα απ όλα, πρέπει να ανοίξουν οι σχολές, μήπως και δώσουμε κανένα μάθημα! Καλή επιτυχία στο ψάξιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο ΤΕΙ Αθήνας όταν ήμουν φοιτητής (πάνε χρόνια τώρα :Ρ) είχε γίνει μια Ημερίδα με θέμα Βιομηχανικούς Αυτοματισμούς & Ρομποτική, όπου είχαν έρθει στελέχη από διάφορες εταιρίες του χώρου για παρουσίαση των όσων ασχολείται η κάθε εταιρία. Μετά την Ημερίδα μπορούσε όποιος ενδιαφέρεται να μιλήσει με κάποιον εκπρόσωπο για πιθανή συνεργασία. Ήταν αρκετά καλή προσπάθεια αλλά καμία σχέση με την οργάνωση όπως την περιγράφεις εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. wow! καταπληκτικο συστημα, μπραβο!
    Δυστυχως για να γινει αυτο στην Ελλαδα θα περασουν παρα πολλα χρονια, γιατι οι περισσοτεροι εχουν μαθει να πιανουν δουλειες αναλογα με τον ποιον θα ψηφισουν, ή με τον ποιον γνωριζουν...
    Αλλα και για την Αμερικη ισχυουν σχεδον τα ιδια, τα παιδια που τελειωνουν κολεγιο εχουν φοβερη δυσκολια να βρουν καποια καλη δουλεια που να εχει σχεση με τις σπουδες τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. la koumbara, ευχαριστω πολυ :) (εχει συνεχεια η ιστορια)

    mr. hubert, απο το στομα σου και στου θεου το αυτι!

    sanosuke, δεν ειχα ιδεα οτι γινονται αυτα και στην ελλαδα! μπραβο και παλι μπραβο.

    ephemeron, το πιο λυπητερο ειναι οτι εκτος απο τα κομματοσκυλα εκτος του πανεπιστημιου ειναι και τα κομματοσκυλα μεσα στο πανεπιστημιο που αντιδρουν σε τετοιες πρωτοβουλιες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μηπως ανεφεραν ωρες εργασιας και μισθους?για να παρουμε καμια ιδεα ρωταω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ναι ανεφεραν.

    για τους μισθους: ξερω μονο για μισθο που δινουν σε κατοχους μεταπτυχιακου. ειναι 210.000γιεν δηλαδη περιπου 2000ευρω (και εγραφε πως εχει και 2 μπονους τον χρονο αλλα αυτα δεν ξερω ποσα ειναι.)

    το επισημο ωραριο μπορει να ειναι 9 με 6 (ή 6:30 δεν θυμαμαι) αλλα εδω ειναι ιαπωνια και οταν μιλαμε για μια τοσο μεγαλη επιχειρηση εννοειται πως θα εισαι εκει τουλαχιστον μεχρι τις 7:30 :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν ξέρω αν γίνονται σε άλλες σχολές, εγώ μία ή δύο πέτυχα καθ'όλη τη διάρκεια των σπουδών (4 έτη)... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...