Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

τι πρεπει να προσεξω σε μια συνεντευξη;

οχι. δεν θα πηγαινα στην hitachi για συνεντευξη μονο και μονο για να βρω δουλεια. επρεπε να ψαξω πιο πολυ να βρω κατι που να μου ταιριαζει και να μην καταληξω παλι κλεισμενος σε ενα εργαστηριο.

τους στελνω ημεηλ (σουπερ ευγενικο). ευχαριστω πολυ αλλα δεν θα παρω.

παλι στο μηδεν. 

την επομενη μερα ερχεται email απο την γραμματεια της σχολης που ελεγε οτι οργανωνουν στο αλλο campus του πανεπιστημιου μια συναντηση για να μαθουμε τι πρεπει να κανουμε αν βρεθουμε σε μια συνεντευξη. δηλωνω συμμετοχη απαντωντας στο email (ναι στην γραμματεια εδω, υπαρχουν ανθρωποι που βλεπουν τα email και απαντανε κιολας!). 

Πηγαινω στην συναντηση και μαθαινω οτι ειχα την δυνανοτητα να μιλησω με εναν αμερικανο στα αγγλικα και με μια γιαπωνεζα στα ιαπωνικα. Κλεινω χρονο για να μιλησω και με τους δυο.
Αυτοι οι δυο ειχαν ερθει απο το Job Cafe που ειναι μια υπηρεσια του δημου (της νομαρχιας;) που δημιουργηθηκε με σκοπο να βρισκει δουλεια στους ξενους πιο ευκολα. 

Γεια με λενε Kipp.
καθησα και αρχισαμε να μιλαμε. αφου τον ενημερωσα πως δεν ειχα ιδεα απο συνεντευξεις γενικα, ποσο μαλλον στην ιαπωνια, ξεκινησαμε απο τα βασικα.

Πως μπαινουμε στην αιθουσα οπου γινεται η συνεντευξη.
(δεν ξερω αν ισχυουν και στις αλλες χωρες αυτα μιας και δεν εχω παει για συνεντευξη αλλου)
Χτυπαμε με το πισω μερος του της παλαμης μας (με τα δαχτυλα) 3 φορες. Λεμε shitsurei itashimasu (συγγνωμη για την ενοχληση). Μπαινουμε στο δωματιο κρατωντας την πορτα να μην κλεισει δυνατα και φροντιζουμε να περιστραφουμε με τον σωστο τροπο. ... ... 

ανακαλυψα βιντεο στο youtube!!! ειναι τρελοι!!!!
(μπορειτε να το δειτε και απο την αρχη που λεει πως πρεπει να ειστε ντυμενοι αλλα μπορειτε να πατε και κατευθειαν στο 1:30 που μπαινουμε στο δωματιο)
σημαντικα σημεια: αφου βρεθουμε διπλα στην καρεκλα, λεμε απο που εχουμε ερθει (πανεπιστημιο κτλ) και λεμε το ονομα μας. υποκλιση. 

αφου καθησουμε τα χερια πανω στα μπουτια, τα ποδια οχι σταυρωμενα, η πλατη ισια και να μην ακουμπαει πισω πισω στην καρεκλα (δεν κανω πλακα ολα αυτα μου τα ειπε ο Kipp).

λεξη κλειδι: jiko PR 自己PR. Δηλαδη, αυτοπροωθηση. Να πλασαρεις τον εαυτο σου. Να μιλας για τα καλα και τα κακα του χαρακτηρα σου. Φαινεται πως αυτο ειναι το πρωτο πραγμα που σου ζητανε οταν καθησεις. 'Πες μας για σενα, κανε jiko PR'. Πρεπει λοιπον πριν παει καποιον σε μια συνεντευξη να ετοιμασει μια καλη απαντηση σε αυτην την ερωτηση. 

Αφου τελειωσε ο χρονος μας μου ειπε οτι μπορω να παω στα κεντρικα του Job Cafe για οποιαδηποτε αλλη απορια εχω. Στην συνεχεια πηγα στην γιαπωνεζα. Πανω κατω τα ιδια μου ειπε αλλα ως γιαπωνεζα ειχε ερθει πιο οργανωμενη. μου εδωσε μια λιστα με πραγματα που πρεπει να τσεκαρω πριν παω για συνεντευξη...


Ειχε οπως θα περιμενε κανεις να λεει: τσεκαρε αν ειναι σωστα δεμενη η γραβατα σου, τσεκαρε αν ειναι λερωμενα τα ρουχα σου. 
Φτανω κατω κατω και διαβαζω αυτο: Προσεξε να μην προεξεχουν τριχες απο την μυτη σου!!!!
αααααχαχαχα.

(ο Kipp θα παιξει σημαντικο ρολο στην συνεχεια της ιστοριας)





16 σχόλια:

  1. :O πολύ ενδιαφέρον το σημερινό άρθρο! Τελικά είναι τρελοί αυτοί οι γιαπωνέζοι!
    Το πιο κουραστικό είναι το να κάθεσαι στην καρέκλα με την πλάτη ίσια και να μην έχεις στήριγμα!

    Ξέρεις καλά γιαπωνέζικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη, η αφήγησή σου έχει τρομερό ενδιαφέρον -κι ας μας την δίνεις με το σταγονόμετρο χιχιχι.
    Αναμένουμε!

    Ιφιμέδεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λες και μπαινεις στο dojo. Παλι καλα αφου δεν σε βαζουν να κανεις και Tasi rei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω τι γίνεται εκεί, πάντως εδώ σκούρο κοστούμι με άσπρες κάλτσες δεν έχει καμία τύχη όσες υποκλίσεις και αν κάνει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη για άλλη μια φορά εξαιρετικός...Αναμένουμε τη συνέχεια. Πάντως, για πληροφόρηση από προσωπική εμπειρία στην Ολλανδία που ήμουν όχι μόνο η γραμματεία απαντάει αμέσως, αλλά και όλοι οι professors, κυριολεκτικά είναι πάνω στον Η/Υ! Tέλειωσες με το μάστερ; Kind Regards, Ο.
    ps είχα αρκετό καιρό να σχολιάσω...Όποιος ενδιαφέρεται, φέτος δεν θα γίνει από ότι έμαθα essay competition for the study tour of Japan :(:(:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το κοστούμι το κουμπώνουμε μόνο στο πάνω κουμπί. Και αν θέλουμε να μην είμαστε σαν την Καραπατά (ιστορία λύκειο αν θυμάσαι!) όταν μας πούν "κάτσε" το ξεκουμπώνουμε και καθόμαστε!

    Μπιτσάνης εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν έχω σχόλια. Έχω μείνει με ανοιχτό το στόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φοβερο αρθρο οπως παντα..
    πανω κατω τετοια εντυπωση ειχα για την ιαπωνια αλλα και παλι μου ακουστηκε ψιλο αθλιο το ολο θεμα, το γαμανε τελειως οι γιαπωνεζοι.
    για πτυχια γνωσεις κτλ ρωτανε η το θεμα ειναι ποσο καλα υποκλινεσαι και αν χουφτωνεις σωστα τα μπουτια σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. blu3, τελικα δεν ειναι πολυ δυσκολο με ολη την υπερενταση. και ναι θα ελεγα μιλαω καλα ιαπωνικα αλλα οχι τελεια ακομα. εχουμε δρομο μπροστα μας.

    ιφιμεδεια, λιγο υπομονη ακομα :)

    mikesan, when in rome do as the romans do (δεν θυμαμαι αν εχουμε και στα ελληνικα αντιστοιχη εκφραση)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καντακουζηνε, αχαχαχα ενταξει το βιντεο ειναι παλιο δεν εχω δει ποτε ασπρη καλτσα με κοστουμι! δειξε λιγη καταννοηση!

    ανωνυμε ολλανδε, αν ολα πανε καλα τελειωνω τον Μαρτη. απο που το εμαθες για το study tour? καταραμενη κριση.

    ανωνυμε μπιτσανη, πωωωω τι θυμηθηκες!!!! οι παλιες αγαπες δεν ξεχνιουνται ποτε. στειλε κανα ημεηλ με νεα οποτε εχεις χρονο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. super hero, ελπιζω να σου αρεσει και η συνεχεια. εχουμε μερικα ακομα ποστ μεχρι να τελειωσει η ιστορια.

    ανωνυμε3, και βεβαια ρωτανε. θα γινει μεγαλη αποκαλυψη σε επομενο ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημήτρη, εύχομαι με το καλό να τελειώσεις το μάστερ! Είμαι η ανώνυμη ολλανδή - ολγα, είχαμε ξαναμιλήσει εάν θυμάσαι...
    Για την μη πραγματοποίηση του study tour, το έμαθα από την πρεσβεία (δε νομίζω να αλλάξει κάτι) κρίμα βέβαια, αλλά μπροστά στην καταστροφή που έγινε, τι να πει κανείς...Regards!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαχαχα δεν υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι. Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ολγα εννοειται πως σε θυμαμαι :)
    αν μαθω και εγω κατι σχετικα με το study tour θα το γνωστοποιησω μεσω του blog.

    δραπετη, εχει και συνεχεια η ιστορια που θα δουμε και την πρακτικη εφαρμογη ολων αυτων των πραγματων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. θα μου φαινόταν και εμένα ενδιαφέρον το άρθρο σου αν δεν είχα τόσο kimochi warui σήμερα με την ικανότητα που με χαρακτηρίζει. Πλέον είμαι σίγουρη ότι μόνο για καθαρίστρια θα μπορούσα να βρω δουλειά σε αυτή τη χώρα και μάλλον για καθαρίστρια στα απομεινάρια της fukushima

    ωστόσο μου άρεσε που είπες οτι ο kipp θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Ενδιαφέρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στρατό μου θύμισε η όλη διαδικασία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...