Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Naoshima 直島 - το μερος στο οποιο θα μπορουσε να εκτυλισσεται το επομενο βιβλιο του Μουρακαμι.

χμμ πως να ξεκινησω;

τι κουφο μερος!!!!

πριν παμε στο νησι ομως:
ως ελληνας πιστευα οτι θα βρουμε δωματιο μερικες βδομαδες πριν παμε στη Naoshima, τελικα επειδη η τυχη δεν ηταν με το μερος μου αναγκαστικα μειναμε στο Takamatsu (高松, το ψηλο ελατο;;)και πηραμε το φερι (50λεπτα) για να παμε στο νησι. σημειωση: στο Takamatsu το πιο ενδιαφερον αξιοθεατο ειναι το Ritsurin-kouen (παρκο Ritsurin) και...αυτα δεν εχει αλλο :)

Naoshima - το νησι της τεχνης. το νησι με τις κολοκυθες.

το νησι ισως να ειναι και λιγο πιο μικρο απο την μυκονο (χμμ αντε να εχουν περιπου το ιδιο μεγεθος). το μεγεθος δεν εχει ομως καμια σημασια για εδω υπαρχουν 3 μουσεια συγχρονης τεχνης και ενα χωριο το οποιο εχει μετατραπει σε κατι σαν υπαιθρια διαδραστικη γκαλερι.
τα μουσεια (μαλλον ολα) ειναι δια χειρος Tadao Ando. (εχει και ενα ακυρο μουσειο james bond, οι πολλοι καμενοι μπορουν να το επισκεφτουν).

φτανεις λοιπον στο λιμανι και ξεκιναει ο σουρεαλισμος. μια κοκκινομαυρη, αλα πασχαλιτσα, κολοκυθα αφημενη κοντα στην προκυμαια. (μπορεις να μπεις μεσα και να βγαλεις το κεφαλι σου απο τις τρυπερ για ομορφες καλοκαιρινες φωτο)

εξω απο την αιθουσα υποδοχης των επισκεπτων του νησιου (το terminal του λιμανιου;;;) εχει σταση λεωφορειου. το νησι ανετα περπατιεται αλλα για να γλιτωσεις την ταλαιπωρια παρε λεωφορειο. κατεβαινεις στο τερμα, που ειναι ενα καμπινγκ με σπιτακια/σκηνες α λα μογγολια.
η παραλια χωριζεται απο την προβλητα με την κιτρινη κολοκυθα στα δυο.

για καποιο ανεξηγητο λογο (οχι και τοσο ανεξηγητος: ειναι ιαπωνες και κανουν οτι κανουν και οι διπλανοι τους) ειχαν ολοι μαζευτει στην μια μερια της παραλιας ο ενας πανω στον αλλο. εγω μην μπορωντας να επεξεργαστω αυτην την βλακεια (και επειδη δεν υπηρχε καποια πινακιδα που να λεει οτι το κολυμπι επιτρεπεται μονο εκει) αποφασισα να παμε να κολυμπησουμε απο την αλλη μερια που δεν υπηρχε ψυχη.



ιδου! κοιταχτε την φωτο απο κατω. μια παραλια ολη δικη μας! χοχοχοχο. τα καλα του να εισαι ελληνας και να κανεις του κεφαλιου σου.
η θεια δικη ομως δεν αργησε να ερθει. οπως βλεπετε ο ουρανος δεν ηταν και τοσο καλοκαιρινος... στα καλα καθουμενα αρχισε η τροπικη καταιγιδα. φτουουοουου.
οσο κρατησε το μπουρουνι, βρηκαμε καταφυγιο στο μαγαζι με τα σουβενιρ του μουσειου (ναι το μαγαζι με τα σουβενιρ του μουσειου ηταν ακριβως πανω απο την παραλια, μαζι με μερικα απο τα κτιρια του ξενοδοχειου που ανηκουν στο μουσειο. λεπτομερειες παρακατω)

οκ, η βροχη σταματησε και γυρισαμε στην παραλια πριν κατευθυνθουμε στο υπερμουσειο.


η βασικη ατραξιον του νησιου ειναι το benesse house με εισοδο 1000γιεν. αυτο που κανει το μουσειο μοναδικο ειναι οτι ειναι μουσειο/ξενοδοχειο. υπαρχουν δηλαδη επισκεπτες που μενουν σε ενα μερος του κτιριου του μουσειου και αυτοι εχουν προσβαση στα εργα ακομα και το βραδυ οταν εχει κλεισει το μουσειο για το κοινο!!! αν αυτο δεν ειναι γαματο δεν ξερω τι ειναι. 


φωτο απο μεσα απο το μουσειο. επειδη τις εβγαλα ολες στα κρυφα αυτη ηταν η καλυτερη που εχω. δεν ξερω αν μπορειτε να καταλαβετε την αισθητικη του χωρου μονο και μονο απο αυτην την φωτο παντως το μουσειο ηταν ενα αρχιτεκτονικο αριστουργημα. 

μετα το μουσειο επρεπε να γυρισουμε σιγα σιγα στο λιμανι για να μην χασουμε το τελευταιο πλοιο. πριν την αναχωρηση φαϊ:

παραδοσιακο και παμπαλαιο (μιλαμε για πολυ παμπαλαιο, αλλα ειχε κατι ιδιαιτερο) yakiniku: κατι σαν μπαρμπεκιου; οι ιδιοκτητες πρεπει να ηταν κορεατες, λιγο ψυχροι αρχικα αλλα μετα εσκασαν και ενα χαμογελο. λιγο ακριβο αλλα ηταν πεντανοστιμο. (εχει αρκετες φτηνες, προχειρες λυσεις για φαϊ το νησι)

τελος περασαμε και απο το I love Yu (οχι οχι δεν ειναι you ειναι yu!)
yu σημαινει ζεστο νερο και αυτο το κτιριο ειναι ενα λουτρο. απο το σουπερ παραδοσιακο dogo onsen του προηγουμενου ποστ, στο μεταμοντερνο i love yu με ενα αγαλμα ελεφαντα μεσα στην αιθουσα του λουτρου. 


δεν ξερω αν καταφερα να σας μεταδωσω την μαγεια αυτου του νησιου. εχω την αισθηση οτι μια απο τις μελλοντικες ιστοριες του Murakami, που μπλεκει την πραγματικοτητα με την φαντασια θα μπορουσε να εχει ως σκηνικο την Naoshima. 

για μενα η Naoshima ανηκει πλεον επισημα στο τοπ 10 προορισμων στην Ιαπωνια (χωρις να ξερω ακριβως ποιοι ειναι οι αλλοι 9 :)

12 σχόλια:

  1. Μου άρεσε η φωτογραφία από το κορεάτικο εστιατώριο: είναι σαν να βλέπεις ταινία.
    Καλά, και οι άλλες με τις κολοκύθες σαν να βλέπεις γιαπωνέζικη ταινία είναι, αλλά από αυτές που δεν μου αρέσουν, χαχαχα :)
    Βάζε φωτογραφίες, βάζε, να νιώθουμε οι ιαπωνο-lovers σαν να είμαστε εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε συ, τι ωραία πράματα είναι αυτά; Πρέπει να μαζεύεις τέλειες εμπειρίες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν ξέρω για τον μουρακάμι αλλά ένας υπερρεαλιστής καλλιτέχνης σίγουρα θα το εκτιμούσε αυτό το νησί.Πάντως είναι περίεργο που δεν ήθελε κανείς τους να έχει το χώρο του στην παραλία και να απλωθεί
    Μια απορία
    Πώς στον άνεμο τρώτε με αυτά τα ξυλάκια(όχι γιατί όσες φορές έχω πάει να φάω ασιατική κουζίνα νιώθω κάτι μεταξύ ηλίθιου και πανηλίθιου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω για τις κολοκύθες, αλλά το μουσείο-ξενοδοχείο πρέπει να είναι κάτι το μοναδικό.

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. lemon, δεν σου αρεσουν οι πιο ψαγμενοκουλτουρο ιαπωνικες ταινιες;; να αναθεωρησεις :) τα επομενα 2 ποστ που ακολουθουν ειναι γεματα φωτο , ελπιζω να ικανοποιηθεις.

    koueen, απο εμπειριες αλλο τιποτα σε αυτην την χωρα. πραγματικα και εγω εκπλησσομαι απο την ποικιλια ωρες ωρες.

    περσεα, μην απορεις για την συμπεριφορα των ιαπωνων, ειναι ενα απο τα ελλατωματα τους: να κανουν οτι κανουν και οι αλλοι γυρω τους. ρε συ τα ξυλακια δεν ειναι τοσο δυσκολα, κανε αλλη μια προσπαθεια!

    la koumbara, το ξενοδοχειο....δεν εχω λογια να το περιγραψω. οπως μπορεις να φανταστεις οι τιμες του ειναι πολυ τσιμπημενες αλλα στο μελλον θα ηθελα να παω να μεινω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Naoshima + Smashing Pumpkins + Murakami scenery = excitement overload!!!!! Όλες οι αγάπες (νυν και πρώην) στοιβαγμένες σε ένα νησάκι.

    Καλά το ξενοδοχείο - μουσείο... τι να πω... το ταπεινό μου μυαλό δεν το χωρά. Αξεπέραστοι Ιάπωνες.

    Πάντως και χωρίς να υπάρχει ταμπέλα που να απαγορεύει το κολύμπι λίγα μέτρα παρακάτω είσαι σίγουρος ότι δεν ήξεραν κάτι όλοι οι υπόλοιποι?

    Νά ΄σαι καλά και να προσέχεις Δημήτρη. Και να μας στέλνεις όσο περισσότερα νέα μπορείς.
    Όλες οι αναρτήσεις απολαυστικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. procrastinator, φοβερη η εξισωση που εγραψες χαχαχα.

    ...για την παραλια τι να σου πω... εχω την εντυπωση πως οι πιο πολλοι ηταν επισκεπτες της μιας ημερας που μολις ειχαν κατεβει απο το καραβι πηγαιναν στην παραλια...αρα δεν βλεπω πως μπορει να ηξεραν κατι παραπανω. αν ηταν ντοπιοι να το καταλαβω. η εξηγηση ειναι απλη! ειναι ιαπωνες! αχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαλημέρα - καλησπέρα.

    Κοίτα, για τους Νaoshim-ιώτες και για τον Murakami δεν ξέρω αλλά ο Billy Corgan θα έπρεπε να ήταν περήφανος που τον έβαλα στην εξίσωση.

    Μήπως είναι προληπτικοί τότε??
    "Αν έστω και ένας ξεστρατίσει από το μπούγιο και καθήσει λίγα μέτρα πιο μακριά θα ξεσπάσει φοβερή καταιγίδα μέσα σε λίγα λεπτά!"
    :P

    Είναι γλύκες nonetheless! Τους τα συγχωρούμε όλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χαχαχα η καταρα του ιαπωνικου κοπαδιου!
    τωρα εξηγουνται ολα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέλειο ποστ, μακάρι ο Μουρακάμι να έγραφε μια ιστορία για αυτό
    (τα posts των διακοπών σου είναι σαν βγήκαν από άλλο πλανήτη, ξεχνάω βέβαια ότι ο πλανήτης είναι η γη και η Ιαπωνία μια και μοναδική:):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αλλος πλανητης πραγματικα!

    το επομενο ταξιδι αν και δεν εχει προγραμματιστει ακομα ισως ειναι εκτος της χωρας. ελπιζω και εκει να μπορεσω να δω ενδιαφεροντα πραγματα (μαλλον Σεουλ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. εντάξ με έκανες και γέλασα σε αυτή τη δύσκολη ημέρα. ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...