Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Awaodori 阿波踊り. ο βλακας που χορευει και ο βλακας που παρακολουθει

Οι χορευτες ειναι βλακες
Οι θεατες ειναι βλακες
Και οι δυο ειναι βλακες
Γιατι λοιπον να μην χορεψεις;

αυτοι ειναι καποιοι στιχοι απο αυτους που επαναλαμβανουν οι χορευτες του χορου Awa (awaodori). 
Το awaodori ειναι ενας παραδοσιακος ιαπωνικος, κατι σαν τους ελληνικους χορους που επαναλαμβανουν συνεχεια τα ιδια βηματα ετσι και το awaodori επαναλαμβανει τις ιδιες κινησεις συνεχεια αλλα μπορει να εμπλουτιστει με διαφορετικες χορογραφιες. 


Καθε χρονο στην πολη Tokushima απο τις 12 μεχρι 15 αυγουστου ολη η πολη γεμιζει χορευτες και τουριστες. Ολοι ερχονται για το μεγαλυτερο matsuri (πανηγυρι, φεστιβαλ) awaodori!




εμεις αποφασισαμε να μην παμε στις πληρωμενες θεσεις οπου καθεσαι και ουσιαστικα παρελαυνουν μπροστα σου ολα τα χορευτικα συγκροτηματα, αλλα αποφασισαμε να περπατησουμε και να δουμε τους χορευτες στο δρομο. Αν θελετε την ανεση σας τοτε παρτε ενα εισητηριο και καθηστε να απολαυσετε το θεαμα (δεν ειναι ακριβα τα εισητηρια)


Η πολη ηταν κυριολεκτικα γεματη απο μια πανηγυριτζιδικη ατμοσφαιρα. δεν ξερω ποσοι πηγαινατε σε πανηγυρια οταν ησασταν μικροι αλλα οσοι πηγαινατε σιγουρα θα θυμαστε τα μαγαζακια που πουλαγαν τα πλαστικα παιχνιδια (οπλα, κουκλες κτλ κτλ) ε αυτα λοιπον υπαρχουν και στην ιαπωνια! οκ με λιγο διαφορετικα παιχνιδια αλλα το φιλινγκ ειναι το ιδιο. 

σε αυτο το μαγαζακι (δεν βρισκω καλυτερη λεξη) σου δινουν κατι που εχει το σχημα του σουρωτηριου αλλα αντι για το μεταλλικο διχτυ εχει ενα πολυ λεπτο φυλλο χαρτιου, εσυ λοιπον πρεπει χωρις να τρυπησει το χαρτι να μαζεψεις οσες πιο πολλα χρυσοψαρα η οσες πιο πολλες πολυχρωμες μπαλιτσες μπορεις. αν τρυπησει το φυλλο το παιχνιδι τελειωνει και φευγεις με οτι εχεις μαζεψει. 

στην σκηνη πισω απο τους χορευτες ηταν ενας 'δασκαλος' και εδειχνε στον κοσμο τα βασικα βηματα του χορου. προσπαθησα να ακολουθησω αλλα μετα απο 5 δευτερολεπτα θυμηθηκα κατι χαζοαγγλους τουριστες που ερχονται στην ελλαδα και προσπαθουν να χορεψουν καλαματιανο. για να μην γινω αλλο ρεζιλι λοιπον σταματησα την προσπαθεια :)

για αλλη μια φορα δεν καταφερα να βγαλω φωτο ανταξιες του θεαματος. οι γυναικες με αυτα τα μυστηριωδη καπελα που φορουσαν εκλεψαν την παρασταση. εμεινα και παλι να σκεφτομαι το επιπεδο της ιαπωνικης αισθητικης. καθε χορευτικη ομαδα ειχε τα δικα της σχεδια και χρωματα και ηταν ολα το ενα πιο ομορφο απο το αλλο. καντε ενα κοπο και ψαξτε στο γκουγκλ να βρειτε και αλλες φωτο απο awaodori. (οκ επειδη οι χορευτες με τα πρασινα απο πανω ειναι λιγο κακασχημοι χαλανε και την ομορφια του ρουχου αχαχα)

yako yako yako! δεν ξερω τι σημαινει αυτο αλλα αυτο ακουγα να φωναζουν κατα διαστηματα οι χορευτες. 

yako yako yako!

υ.γ. αν δεν εχει awaodori δεν θα προτεινα σε κανεναν να παει στην Tokushima, φαινεται πως δεν εχει καμια αλλη σοβαρη ατραξιον.

5 σχόλια:

  1. Niceee!
    Pantos auto me ta panigiria to exoume kai stin taiwan, mono pou oi polites einai ligotero cool! (vlepe tipa me karo, mauro giali kai malli :P)

    Episis tetoiou eidous panigiria vriskeis kathe vradi edo :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαρα στο κουραγιο σου παντως. εγω δεν την παλευω γενικα με τα πανηγυρια.
    Ειχε τιποτα καλο σε ηλεκτρονικα;
    Απο φαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. geia sou dimitri!!!
    endiaferon rouxa(stoles) forane...na po tin alitheia ta agoria me ta prasina stin arxi ta perasa gia ginaikes!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. jimilegolas, δεν εχω παει ακομα ταϊβαν, αλλα απο φωτο που εχω δει καταλαβαινω περιπου την ατομοσφαιρα.
    στην ιαπωνια παντως δεν βλεπεις πολλους τετοιους σαν τον τυπο με το γυαλι στην φωτο.

    mike, απο φαϊ ολα τα καλα του κοσμου!

    μπροκολο, εχεις ολο το δικιο του κοσμου. το ανδρογυνο στιλ δινει και παιρνει. οι αντρες που φαινονται αντρες στην ιαπωνια ειναι ειδος προς εξαφανιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...