Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ise Jingu 伊勢神宮

Η φετινη Χρυση Εβδομαδα εχει ξεκινησει, το ιδιο και οι εκδρομουλες.

Ειχαμε κανονισει να παμε στον ναο του Ise μερικες μερες μετα τον σεισμο, οποτε αναγκαστηκαμε να το ακυρωσουμε το ταξιδακι γιατι τα τρενα ειχαν σταματησει να κινουνται εκεινες τις μερες. 

Ο ναος αυτος ειναι ο πιο σημαντικος ναος της Ιαπωνιας. Δεν ειμαι σιγουρος ποιος ναος ειναι αντιστοιχα τοσο σημαντικος στην Ελλαδα. Ισως η Παναγια της Τηνου;
Ειναι αφιερωμενος λοιπον στην μεγαλυτερη θεα του Shinto την Amaterasu (ολοκληρο το ονομα ειναι Amaterasu Oomikami).  Εδω φυλασσεται ενας απο τους πιο πολυτιμους θησαυρους του σιντοϊσμου. Ο Ιερος Καθρεφτης


Φτανοντας στον περιβαλλοντα χωρο του ναου ετυχε να πεσουμε σε μια 'παρασταση'. Δεν καταλαβα τι ακριβως συμβολιζε αλλα ηταν σαν να βλεπεις καποιο ειδος συγχρονου χορου. (σαν το διεθνες φεστιβαλ χορου της Καλαματας, αλλα αντι για το καστρακι η παρασταση εγινε σε ανοιχτο χωρο)

Στην διαδρομη για τον κυριο ναο περασαμε απο διαφορους μικροτερους ναους σκορπισμενους μεσα στο δασος. Αν δεν ημουν αθεος πιστευω θα μπορουσα να ημουν σιντοϊστης. Η αισθητικη αυτης της θρησκειας ειναι αξεπεραστη (ναι για το στυλ και μονο θα γινομουν σιντοϊστης αχαχα). Δεν ξερω αν φαινεται καλα το συνολακι του ιερεα στην φωτο, αλλα αυτο θα πει θρησκευτικο στυλ, οχι οι κινουμενοι ταφοι της ορθοδοξιας (μαυρη μαυριλα!)

ειπαμε οτι ειναι ο πιο σημαντικος ναος στην Ιαπωνια, ειναι και golden week, ηταν παραπανω απο αναμενομενο να γινεται της κακομοιρας (φοβερα ελληνικα...).
Το περιεργο δεν ειναι οτι ολος αυτος ο κοσμος περιμενε για να προσευχηθει αλλα οτι... ο ναος ουσιαστικα ειναι κλειστος για το κοινο. Μονο η αυτοκρατορικη οικογενεια και οι αρχιιερεις εχουν δικαιωμα να μπουν στον ναο! Οποτε απλως προσευχηθηκαμε εξω απο τον ναο και μειναμε με την περιεργεια για το πως μπορει να ειναι το κτιριο...

(ο ναος περιτριγυριζεται απο μια ξυλινη κατασκευη που εμποδιζει την εισοδο αλλα και την θεα) αυτο ηταν το μονο που μπορει να δει κανεις, η οροφη του ναου.

κλεινοντας να πω πως εξω απο τον ναο υπαρχει ενας δρομος με εστιατορια και μαγαζια με σουβενιρ. Η προταση μου ειναι, οποιος παει, να δοκιμασει Akafuku 赤福 ή αλλιως κοκκινη καλη τυχη! ειναι ενα ιαπωνικο γλυκακι που εχει ως βαση mochi (ρυζι που εχει χτυπηθει και εχει γινει σαν μαστιχα) και απο πανω anko (παστα απο γλυκα φασολια) παρα πολυ καλο!




11 σχόλια:

  1. Όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές: ζηλεύω!!

    Να περνάς καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μουσική από το βίντεο μου θυμίζει υπερβολικά την ταινία Ugetsu. Όχι μόνο λόγω του μουσικού οργάνου αλλά και η μελωδία...

    Το όλο σκηνικό μου θυμίζει επίσης το παιχνίδι Ôkami!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παρα την μακρα παραμονη σου στο νησι, με λυπη διαπιστωνω οτι αγνοεις τα βασικα για την κουλτουρα και το ποιον του λαου που σε φιλοξενει.ισως αυτο σε βοηθησει:http://cavestudioz.blogspot.com/2009/02/blog-post.html
    μαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μισω τα ταξιδιωτικα ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μισο λεπτό εδώ... Εννοείς ότι δεν ξέρουμε καθόλου πώς είναι ο ναός ή ότι απλά η είσοδος απαγορεύεται;
    Θέλω να πω... με έχει "φάει" η περιέργειαααα! :P :P :P :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. απιστευτη ξενερα να μην μπορεις να μπεις!εγω που απλως το διαβαζα ενιωσα σα να μεινα με το *** στο χερι

    Υ.Γ οι ακυροι ανωνυμοι που λενε οτι να ναι(βλ. 5 ποστ πανω) μας χαλανε το ονομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. koumbara, αυτη η χωρα ειναι μαγικη...καθε φορα που πηγαινω σε ενα καινουργιο μερος νιωθω ευτυχια.

    μπροκολο, ακολουθουν και αλλα ποστ με πιο ωραιες φωτο. τα τοπια ειναι τοσο ωραια που δεν χρειαζεται καθολου ταλεντο απο μερους μου για να βγουν ωραιες φωτο :)

    βορεα, ξεκινησα το okami πριν απο λιγες μερες!

    ανωνυμε1....αυτο το ποστ που εστειλες ελπιζω να μην γραφτηκε στα σοβαρα (δυσκολευομαι να καταλαβω ποτε καποιος κανει πλακα στο ιντερνετ...)

    biologist, ειναι πολυ απλο αν δεν εισαι ο αυτοκρατορας δεν μπορεις να δεις αλλα και να μπεις στον ναο. με λιγα λογια δεν ξερουμε καν πως ειναι ο ναος!

    ανωνυμε2, το ξεραμε απο πριν οτι δεν θα τον βλεπαμε τον ναο οποτε δεν χαλαστηκαμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολυ ενδιαφερον!
    Εχω μια ερωτηση... ειναι οι Ιαπωνες "βαρεμενοι" με την θρησκεια οπως πχ οι καθολικοι ή οι ευαγγελιστες, μορμονοι κλπ ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ephemeron, οι ιαπωνες δεν εχουν καμια σχεση με την εκφραση βαρεμενος με την θρησκεια.
    ειναι ακριβως το αντιθετο.

    υπαρχει μια εκφραση που λεει πως οι ιαπωνες γεννιουνται σιντοϊστες και πεθαινουν βουδιστες, που δηλωνει την χαλαρη σχεση τους με τις θρησκειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...